Mii de tineri doljeni au pus pauză distracției. Au ales examenul „maturității”

Este vacanță, dar nu pentru toți. În timp ce unii se distrează la mare, la munte, ori se relaxează la bunici, la țară, aproape 4000 de tineri din județul Dolj și-au asumat, în această lună, să susțină examenul „maturității”. Este vorba despre absolvenții claselor a XII-a.

Ei încep luni probele scrise ale examenului de Bacalaureat. Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 3938 de candidați, dintre care 3419 din promoția curentă, respectiv 519 candidați din promoțiile anterioare, conform datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj.

Prima este probaEa) – Limba și literatura română, unde sunt așteptați 3626 candidați. Marți, 21 iunie, se va desfășura proba Ec) – proba obligatorie a profilului fiind înscriși 3727 candidați, iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba Ed) –  la alegere a profilului și a specializării, unde ar trebui să se prezinte 3741 candidați. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Examenul este organizat în 15 centre de examen. Probele vor începe la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30. Pentru ca absolvenții să nu poată copia, toate sălile de examen au fost dotate cu sisteme de supraveghere. În plus, trebuie respectate o serie de reguli.

“Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni”, transmite ISJ Dolj.

Candidații vor afla pe 27 iunie, până la prânz, dacă au promovat sau nu. Notele vor fi afișate în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro

Nemulțumiții pot depune contestații, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 1 iulie.

Conform ISJ Dolj, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • recunoașterea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.      

Populare

Recomandări