Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Doljul, spre proiecte comune cu polonezii din Voievodatul Varmia și Mazuria

Publicat

pe

O delegație poloneză formată din reprezentanți ai Voievodatului Varmia și Mazuria a fost prezentă marți la Craiova. Vizita a avut ca scop întărirea colaborării dintre Voievodatul Polonez și Consiliul Județean (CJ) Dolj. Scopul principal al înfrățirii celor două entități este absorbția fondurilor europene, aspect la care regiunea din Polonia stă foarte bine.

„Faptul că suntem împreună în Uniunea Europeană ne face să avem și direcții comune. Cu siguranță că putem să realizăm schimburi de experiență în privința absorbției fondurilor europene, dar și în ceea ce privește colaborarea între regiunile noastre, mai ales în domeniul agriculturii sau cel al culturii. Sunt convins că vom avea rezultate foarte bune. Avem și o poziție foarte fermă în structurile NATO. Soldații polonezi staționează aici, în România, în Craiova, dar și soldații români sunt în Polonia, chiar în regiunea noastră”, a spus mareșalul Voievodatului Varmia și Mazuria, Gustaw Marek Brzezin.

Președintele CJ, Cosmin Vasile a vorbit deasemenea despre priceperea polonezilor din voievodat în ceea ce privește fondurile europene, dar și despre istoria comună pe care cele două țări o au.

„Am avut plăcerea să primim la Consiliul Județean Dolj o delegație din Polonia condusă de mareșalul Voievodatului Varmia și Mazuria – o unitate administrativ-teritorială cu care am inițiat demersurile pentru colaborare și care are aproape 1,5 milioane de locuitori. Ne dorim să demarăm proiecte și acțiuni comune, care să ne apropie, să consolidăm această relație prin intermediul căreia putem să facem schimb de experiență și să ne atingem obiectivele împreună. De-a lungul timpului, istoria și valorile pe care le-am împărtășit cu poporul polonez ne-au determinat să fim apropiați, să dezvoltăm legături puternice și să ne putem baza unii pe ceilalți în momentele dificile. Avem ce învăța de la prietenii noști din Polonia, pentru că vorbim despre un voievodat care are o experiență extraordinară în atragerea fondurilor europene și, după cum se știe, implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă reprezintă și pentru noi o strategie și o politică pe care mizăm. În perioada următoare, bunele relații cu autoritățile din Voievodatul Varmia și Mazuria vor fi reflectate în proiectele pe care le vom derula în comun. Astăzi, cu sprijinul Institutului Polonez din București, vernisăm și o expoziție dedicată mareșalului Józef Piłsudski, un militar desăvârșit și o personalitate politică importantă din perioada interbelică, un om de stat care a avut conexiuni importante cu țara noastră“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Cu ocazia întâlnirii de marți, la Palatul Administrativ a fost vernisată expoziția fotodocumentară „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei“, context în care președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a evocat legăturile istorice între cele două națiuni și a evidențiat faptul că intensificarea cooperării se va reflecta în derularea unor proiecte comune.

În cadrul vernisajului de la Palatul Administrativ din Craiova au mai luat cuvântul decanul Facultății de Științe Sociale, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, directorul adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, Wojciech Mrozowski, și adjunctul comandantului contingentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, căpitanul Michał Smoleń.

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.