sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Concediu medical pentru femeile din Spania care suferă de dureri menstruale severe

Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui „concediu menstrual” pentru femeile care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul fiind o premieră în Europa.

Ministrul Egalităţii, Irene Montero a declarat că acest concediu medical, care va trebui semnat de medicul curant, „nu va avea durată limitată”, cum prevedea o versiune preliminară a proiectului.

Dacă executivul va obţine undă verde din partea deputaţilor, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care va integra această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia, de exemplu, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Concediul menstrual” este una dintre măsurile-cheie ale unui proiect de lege mai amplu care prevede de asemenea consolidarea accesului la avort în spitalele publice, care practică în prezent mai puţin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania din cauza unor obiecţii de conştiinţă masive din partea medicilor.

Proiectul de lege ar urma de asemenea să le permită minorelor de 16-17 ani să avorteze fără acordul părinţilor lor, revenind astfel asupra unei obligaţii instituite de un guvern conservator precedent, în 2015.

Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010, însă întreruperea voluntară de sarcină rămâne un drept cu multe obstacole în această ţară cu o puternică tradiţie catolică, unde mişcările antiavort sunt foarte active.

Textul guvernului prevede şi o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de „pilule de a doua zi” în centrele de îngrijire şi de mijloace contraceptive în licee.

Spania nu este singura țară din lume care ar avea o astfel de lege, deși cazurile nu sunt foarte răspândute în legislație.

În Japonia, dreptul la concediu menstrual este înscris în lege din 1947. Nu există o limită de timp pentru acest tip de concedii și în general ele nu sunt plătite.

În Coreea de Sud, angajatele își pot lua o zi de concediu menstrual, însă acesta este neplătit.

În Indonezia, o lege adoptată în 2003 prevede una sau două zile de concediu plătit la începutul ciclului menstrual în caz de dureri. Multe companii însă nu autorizează astfel de concedii.

În China, nu există o lege națională pentru concediile menstruale dar sunt recomandări ale ministerelor Sănătății și Muncii pentru a acorda una sau două zile de concediu pe baza unui certificat medical.

Zambia a adoptat în 2015 o lege prin care acordă femeilor dreptul de a-și lua o zi de concediu suplimentar pe lună, fără preaviz sau certificat medical, în caz de dureri menstruale.

Politica