joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANM: Norul de fum din zona Cernobîl se va deplasa spre Rusia

Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit specialiștilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022, estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

„Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, transmite ANM într-un comunicat citat de Mediafax.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl. Astfel, ANM anunță că în prezent valorile de radioactivitate se mențin în limite normale în Europa, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene.

Noi incendii de vegetație au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, a informat luni AFP, citând autoritățile ucrainene.

Centrala de la Cernobîl a fost preluată de armata rusă în 24 februarie, în prima zi a invaziei.

Reactorul numărul patru al centralei a explodat în 1986, provocând cel mai grav dezastru nuclear civil din istorie. Este acoperit cu un sarcofag dublu: unul construit de sovietici, acum deteriorat, şi un altul mai modern, inaugurat în 2019, cu finanțare internațională. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost oprite treptat după dezastru, ultimul în 2000.

Politica