vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mina care plutea la 70 de kilometri de ţărmul Mării Negre, distrusă de militarii români

Mina marină în derivă, observată luni dimineață, în largul Mării Negre, la 70 de kilometri de Capu Midia, a fost distrusă după șase ore de intervenție.

O navă a Forțelor Navale Române, la bordul căreia era un echipaj de scafandri special antrenați pentru astfel de misiuni, a reușit, în urmă cu scurt timp, să neutralizeze mina.

Echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a intervenit pentru neutralizarea minei. După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță.

Nava „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă.

Mina a fost observată de pescadorul românesc „Olimpus 1”. Comandantul pescadorului a informat autoritățile române în jurul orei 8.10.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat ca în raionul maritim în care a fost sesizată mina să fie declanșată o misiune de cercetare și intervenție.

Nava militară a ieșit, la ora 08.20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că 420 de mine plutesc în acest moment în derivă în Marea Neagră, după ce mai multe furtuni au rupt cablurile de ancorare care fixează aceste mine de fundul mării, a informat în 21 martie Reuters. Minele fuseseră plasate de apărătorii ucraineni în zonele portuare, pentru a împiedica vasele rusești să se apropie de țărm.

Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

Politica