vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Virgil Popescu: Nu se pot modifica unilateral contractele pentru gazele ruse, pentru ca plata să se facă în ruble

Virgil Popescu a comentat ordinul dat de preşedintele Vladimir Putin, care a anunţat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile” şi a dat autorităţilor ruse termen de o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble. Potrivit acestuia, astfel de pretenții emise de Moscova, sunt doar o pârghie pentru a pune presiune pe Occident, în contextul în care joi în Europa s-au desfășurat trei summituri importante.

România nu are contracte directe cu Gazprom, ci cu niște traderi care acționează ca intermediari, iar un contract oricum nu poate fi schimbat unilateral, ci cu acordul părților.

„Companiile din România, private sau Romgaz, nu au contracte cu Gazprom, sunt diverși intermediari, companii care sunt traderi de gaze, care au contracte în special cu companii private din România și vând gazul pe piața românească evident în lei, nu pot să-l vândă în altă valută. Contractul între companii sunt convins că nu este în ruble și mi-e greu să cred că poate fi schimbat așa, de pe o zi pe alta, între un intermediar și o companie privată. Deci eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble și apoi este problema acelor companii intermediare care au contract la rândul lor cu Gazpromul”, a arătat Virgil Popescu, la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Un contract nu poate fi modificat unilateral. Nu știu cum sunt contractele în celelalte state, nu știu nici cum sunt contractele private, dar un contract – este o regulă de drept – nu poate fi modificat unilateral, părțile trebuie să cadă de comun acord”, a punctat ministrul energiei. 

În plus, pentru huburile de gaze europene plățile nu sunt în ruble, ci sunt în euro. „Depozitul din Baumgarten, care este majoritar cu gaz rusesc, este tot în euro, cel din Amsterdam, TTF, este tot în euro, deci nu vorbim de moneda rublă în tranzacțiile cu gaze naturale. Nu știu cum va putea să facă Federația Rusă această modificare, vom vedea în perioada următoare”, a spus Virgil Popescu. „Cred că nici vremea nu-i ajută, ca să zici că e o presiune pe consumatorii de gaz, deja am ieșit din iarnă, observați că în toată Europa vremea se încălzește”, a adăugat el.

„Eu cred că pur și simplu a fost așa, un lucru aruncat pe piață, astăzi, exact când se întrunește NATO, când se întâlnește Consiliul European, tocmai pentru a pune o presiune”, a conchis ministrul energiei.

Politica