miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Soldații ruși mor pe capete în Ucraina. Locuitorii din Mikolaiv, chemați să ajute la strângerea morților

Primele zile calde și însorite de primăvară din regiunea de sud a Mikolaiv aduc o nouă realitate sumbră: mirosul morților. Pe măsură ce zăpada se topește și pământul se dezgheță, trupurile soldaților ruși împrăștiate pe străzi devin o problemă, scrie CNN.

Cadavrele soldaților ruși se adună în Ucraina, în timp ce Kremlinul ascunde adevăratul bilanț al războiului.

Într-un mesaj video de sâmbătă noapte, Vitaly Kim, guvernatorul regiunii, le-a cerut locuitorilor să ajute să colecteze cadavrele și să le pună în saci, pe măsură ce temperaturile urcă peste punctul de îngheț: „Nu suntem fiare, nu?”.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Foto: CNN

Mikolaivul a fost printre primele capitale regionale care au fost atacate după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei, în 24 februarie. După ce au fost împinse din centrul urban, trupele ruse au lăsat în urmă vehiculele de luptă înnegrite. Dar bătălia pentru oraș este încă în desfășurare și nu este clar cât de mult vor putea forțele ucrainene să evite asaltul.

Referindu-se la soldații ruși drept „orci” – armata monstruoasă din „Stăpânul inelelor” – Kim a spus că rușii s-au retras și au lăsat în urmă trupurile carbonizate ale colegilor lor: „Sunt sute în toată regiunea”.

Guvernatorul a cerut ca trupurile soldaților morți să fie introduse în frigidere și trimise înapoi în Rusia. Dar, la o lună de război, încă nu este clar cum sau dacă rămășițele soldaților sunt repatriate în Rusia, unde rapoartele despre numărul morților au fost în mare parte reduse la tăcere.

Rusia a reprimat orice informație despre realitatea războiului sângeros, pe care Vladimir Putin îl numește „operațiune militară specială”, restricționând accesul presei occidentale, precum și la rețelele de socializare Twitter și Facebook, pe teritoriul Rusiei.

Una dintre cele mai înfiorătoare imagini ale războiului din Ucraina a fost a unui soldat rus mort, cu fața și corpul ascunse sub zăpada proaspăt căzută. Fotografia, realizată de fotoreporterul Tyler Hicks de la New York Times, este simbolul celor peste 150.000 de ruși trimiși să se lupte cu vecinii lor și al familiilor ruse disperate să afle orice informație despre soarta lor.

Potrivit datelor transmise joi de Ucraina, peste 15.800 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți, capturați sau au dezertat, scrie hotnews.ro

De partea cealaltă, un tabloid apropiat de Kremlin a publicat luni – cel mai probabil din greșeală – un material despre pierderile suferite de armată rusă în Ucraina, vorbind despre 9.800 de militari uciși, cifre foarte apropiate de cele susținute de armata ucraineană. Pasajul respectiv a fost șters imediat.

Foto: CNN

Politica