vineri, iulie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Povești ale mamelor care ajung din Ucraina la Vama Isaccea, pentru a-și salva copiii

Organizația Salvați Copiii prezită cazul mamelor care ajung din Ucraina la Vama Isaccea, pentru a-și salva copiii

O mamă și-a luat cei nouă copii din calea războiului lăsând totul în urma ei. La început au plecat spre Kiev cu speranța că bombardamentele vor înceta în cele din urmă, însă nu a fost așa. A fost nevoită să plece iar. Au mers nemâncați timp de două zilve, până au ajuns la Isaccea.

”Mama a reușit să plece cu toți cei nouă copii ai săi cu care locuia, alături de tatăl acestora, în Kiev, după zile lungi de frământări interioare. Cel mai mic membru al familiei are 10 luni. Nu voiau să plece din casa lor și au sperat până în ultimul moment că bombardamentele vor înceta. Au ajuns la Isaccea după două zile de mers, fără să fi mâncat nimic. Au fost preluați în spatiile special amenajate de Salvați Copiii în vama Isaccea, acolo unde au primit asistență și servicii umanitare”, prezintă organizația Salvați Copiii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mama, fata și o valiza

O altă mamă și-a luat fetița de 2 ani în brațe și a plecat din Odesa. Erau doar ele, mama, fata și o valiză pe care au luat-o în fugă. Au lăsat în urmă tatăl și au plecat prin mulțimea de oameni speriată de ororile războiului.

T. a fugit din Odessa, pentru a-și salva fetița. În urmă a rămas tatăl. Ne arată o fotografie pe telefon. Doi tineri frumoși, un copil și o valiză. O ultimă fotografie. Din ea, astăzi au rămas ele două, mama și fata, și valiza. Împreună cu mama și fetița ei de numai doi ani, a ajuns cu bacul în Vama Isaccea într-o zi friguroasă și ploioasă. Două femei și un copil într-o mulțime de oameni speriați de ororile războiului. Fetița plângea continuu, iar mama și bunica se simțeau neputincioase în efortul de a o liniști. Le-am preluat imediat și le-am condus în spațiul cald și primitor, amenajat de Organizația Salvați Copiii, acordându-le tot sprijinul pentru nevoile imediate”, mai arată organizația.

3.736 de copii din Ucraina au avut nevoie de asistență umanitară

Un număr de 3.736 de copii din Ucraina, cel mai adesea însoțiți doar de mame, au primit asistență umanitară la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea. Acolo organizația Salvați Copiii România a creat un spațiu special pentru mame și copii. Aceștia pot fi îngrijiți corespunzător. În total, 6.441 de beneficiari, mame și copii, au primit sprijin umanitar din partea echipei Salvați Copiii. Nevoia de ajutor va crește considerabil în perioada următoare.

La nivel național, echipele Salvați Copiii au acordat sprijin complex, incluzând asistență juridică și psihologică, pentru 19.241 de persoane venite din Ucraina, dintre care 10.836 copii și 8.405 adulți.

Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se și copii neînsoțiți. Totodată, peste 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituții de îngrijire a copilului. Ei sunt expuși pericolului de a fi lăsați în urmă. 

Spațiul destinat mamelor și copiilor refugiați din Vama Isaccea primește sprijinul MOL România, care susține astfel programul de asistență umanitară al Organizației Salvați Copiii România din Vama Isaccea,  printr-o donație în valoare de 250.000 de lei.

Nevoile stringente rămân cele legate de asistența umanitară imediată, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care mamele și copiii refugiați sunt cazați.

De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.

 
Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face pe site-ul Salvați Copiii aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 EURO.

Politica