duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Anchetă, după moartea copilului instituționalizat la Dioști

Protecția Copilului Dolj a demarat o anchetă după ce un băiețel de numai 13 ani a fugit dintr-un centru de îngrijire și a fost găsit mort. Copilul a căzut într-o fosă septică aflată pe un câmp din apropierea centrului. Polițiștii fac cercetări pentru ucidere din culpa.

Copilul era în îngrijirea statului de 6-7 ani, în Casa de tip familial Ioana din comuna Dioști. Aici sunt instituționalizați numai copii cu dizabilități. Micuțul s-a certat cu un alt copil pe o jucărie, la un moment dat a furat-o și a fugit cu ea. Angajații au plecat în câteva minute în căutarea lui, dar la un moment dat l-au pierdut din vedere. După aproape o oră și jumătate de căutari a fost găsit mort în fosa septica dezafectată în care era apă. Fosa septică din câmp fusese acoperita cu o dala, dar ieri a fost găsită dată la o parte. Nu se știe dacă a mutat-o copilul sau altcineva.

Politia a deschis un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpa și așteaptă rezultatele necropsiei. „În cursul zilei de ieri, polițiștii Secției 4 Poliție Rurala Coșoveni au fost sesizați de către reprezentanții unui centru din comuna Dioști, cu privire la faptul au sesizat lipsa unui minor, de 13 ani, din unitatea respectiva.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care la scurt timp, în urma activităţilor de căutare, au identificat minorul în cauză căzut într-o hazna dezafectată, amplasată în apropierea centrului, în extravilanul comunei Dioști. La fața locului s-au deplasat și pompieri din cadrul ISU Dolj și un echipaj de ambulanță, minorul fiind scos din hazna, din păcate, fără semne vitale.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările sunt continuate, urmând ca la finalizare să fie propusă soluție prin unitatea de parchet competentă. Totodată, a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului”, potrivit IPJ Dolj.

Protectia Copilului Dolj a demarat o anchetă pentru a stabili dacă angajații centrul din Dioști au reacționat rapid in această situație, dar și ce măsuri pot fi luate pentru a crește siguranța in casa de tip familial Ioana.

„În dimineața zilei de 21.03.2022, un eveniment tragic s-a petrecut la Casa de Tip Familiar ”Ioana”, din comuna Dioști, în urma căruia un copil instituționalizat, în vârstă de 13 ani, a decedat. Conform informațiilor raportate de reprezentanții centrului, în data de 21.03.2022, ora 10.26, șeful casei a fost anunțat telefonic de către unul din instructorii de educație, care era de serviciu, despre faptul că un copil de 13 ani a părăsit 5-6 minute perimetrul casei. Personalul a participat la căutarea în perimetrul casei, pe o rază de 1,5 kilometri.

La ora 10.47, șeful casei a anunțat dispariția copilului la 112. La fața locului s-au deplasat polițiștii, care, împreună cu personalul casei și reprezentanți ai primăriei din localitate, au căutat căutările. La ora 11.52, în urma activităților de căutare, copilul a fost găsit și a fost scos dintr-o fosă septică aflată pe un teren din vecinătatea casei. Până la sosirea ambulanței, au fost aplicate manevre de resuscitare de către medicul instituției care deservește centrele din comuna Dioști, dar și de către medicul din comuna Dioști.

La ora 12.20, a sosit primul echipaj al Serviciului de Ambulanță Caracal, iar la ora 12.30 a sosit și echipajul Județean de Ambulanță din Craiova. La ora 12.30 a fost declarat decesul copilului. Personalul medical care a constatat decesul a anunțat Institutul de Medicină Legală și Serviciul de Criminalistică al Inspectoratului Județean de Poliție Dolj. Aceste instituții au trimis echipaje la fața locului.

La nivelul centrului, s-au luat măsuri pentru securizarea celorlalți copii rezidenți la Casa de Tip Familial ”Ioana”. La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, a fost demarată o anchetă internă, care are ca obiective principale:

-verificarea condițiilor în care s-a produs incidentul

-verificarea modului de acțiune al salariațiilor casei

-verificarea îndeplinirii atribuțiilor postului și respectării procedurilor de lucru de către salariații casei

-verificarea respectării legislației în vigoare de către salariații casei

-identificarea posibilelor disfuncționalități în ceea ce privește supravegherea și îngrijirea copiilor, precum și identificarea soluțiilor pentru creșterea gradului de securitate și siguranță în cadrul casei”, potrivit unui comunicat de presă al celor de la DGASPC Dioști.

Politica