vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul ia un împrumut de 600 de milioane euro pentru Spitalul Regional din Craiova

Guvernul va adopta în ședința de astăzi un memorandum pentru contractarea unui împrumut de 600 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), bani care vor fi folosiți pentru construirea și operaionalizarea Spitalului Regional de la Craiova. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă.

Legat de acest subiect în domeniul sănătății, ceea ce urmează să vă comunic, și anume, faptul că în această ședință de guvern continuăm demersurile pentru a putea să avem cu adevărat împlinite obiectivele și asumările la nivel guvernamental, vom aproba astăzi un memorandum prin care vom contracta un împrumut de la Banca Europeană de Investiții pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, cu un cost estimat de 600 de milioane de euro. Practic, este asigurarea că vom demara această investiție, iar costul net, inclusiv costurile operaționale de implementare, se ridică la 508 milioane de euro. Ca atare, demarat în 2020, putem astăzi să spunem că suntem în linie dreaptă spre îndeplinirea acestui obiectiv.”, a spus Ciucă.

Conform indicatorilor tehnico-economici aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 786/2019, valoarea proiectului Spitalul Regional de Urgență Craiova este de 602,74 milioane Euro, din care, cost net 508,52 milioane Euro (inclusiv costurile operaționale de implementare). În contextul politicii sale, urmare pandemiei COVID-19, de a susține Statele membre în realizarea unor investiții în infrastructura de sănătate, precum și pentru consolidarea viabilității financiare și operaționale a sistemului public de sănătate, BEI și-a exprimat disponibilitatea de a finanța până la 75% din costul total net al Proiectului (procentul de finanțare standard al BEI fiind de 50%).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Data de finalizare a Proiectului este decembrie 2026, iar data limită de tragere a împrumutului astfel cum a fost convenită, luând în considerare inclusiv politica BEI, este 6 ani de la data semnării contractului de finanțare, potrivit graficului estimativ de lucrări, prevăzut în Contractul de finanțare.

Politica