sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Kosovo vrea să înceapă negocierile de aderare la NATO

Parlamentul din Kosovo a aprobat joi o rezoluţie care cere guvernului să înceapă negocierile pentru aderarea la NATO.

Kosovo este apărată de trupe NATO din 1999, când s-a încheiat războiul dintre etnicii albanezi şi forţele sârbe, însă acum această ţară cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori vrea să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

„Parlamentul din Kosovo cere guvernului să ia toate măsurile necesare, în coordonare cu partenerii internaţionali, pentru a înainta cererea de aderare la NATO, Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi alte organizaţii internaţionale”, se arată în rezoluţie, susţinută de 94 de voturi din cele 120 de mandate parlamentare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Parlamentarii din rândul minorităţii sârbe au boicotat sesiunea, conform Agerpres.

Premierul kosovar Albin Kurti a spus că guvernul său va cere intrarea la NATO mai întâi prin aderarea la Parteneriatul pentru Pace, un program al Alianţei Nord-Atlantice care încurajează cooperarea bilaterală cu ţările non-membre.

Parlamentarii, purtând bannere cu steagul Ucrainei şi pe care se putea citi „Alături de Ucraina”, au votat de asemenea pentru a condamna invazia rusă. Kosovo s-a alăturat altor ţări în adoptarea de sancţiuni împotriva Moscovei pentru invazia din Ucraina.

Politica