sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer, mai puţin eficient la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani

Două doze de vaccin împotriva COVID de la Pfizer au oferit protecţie împotriva formelor severe de boală la grupa de vârstă 5-11 ani în timpul valului de infectare cu varianta Omicron, însă şi-au pierdut rapid cea mai mare parte din capacitatea de a preveni infectarea, potrivit unui studiu realizat de cercetători din New York.

Cercetărorii au constatat că eficacitatea vaccinului împotriva infectării cu COVID în rândul acestor copii a scăzut la 12% la sfârşitul lunii ianuarie de la 68% la mijlocul lunii decembrie comparativ cu copiii care nu s-au vaccinat, relatează Reuters, citată de Agerpres. Pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani, protecţia vaccinului împotriva infectării a scăzut la 51% la sfârşitul lunii ianuarie, de la 66% la mijlocul lunii decembrie.

”Aceste rezultate evidenţiază nevoia de a studia o dozare alternativă a vaccinului pentru copii şi a continuării altor măsuri de protecţie, cum ar fi purtarea măştii, pentru a preveni infectarea şi transmiterea”, spun cercetătorii studiului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce privește prevenirea spitalizării pentru grupa de vârstă 5-11 ani, vaccinul a fost eficient în proporţie de circa 48%. Eficienţa acestuia a fost de 73% în rândul adolescenţilor în luna ianuarie, în scădere faţă de eficacitatea de 100% şi, respectiv, 85% în rândul celor două grupe de vârstă la jumătatea lunii decembrie. Cu toate acestea, dr. Paul Offit, expert în boli infecţioase la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, a pus la îndoială faptul că datele au fost suficient de solide pentru a spune că eficacitatea vaccinului a scăzut semnificativ, în special împotriva formelor severe de boală.

„Nu este surprinzător că protecţia împotriva formelor uşoare ar putea scădea. Scopul vaccinului este de a proteja împotriva formelor severe de boală – pentru a preveni spitalizarea copiilor”, a spus expertul.

România a început pe 26 ianuarie vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Până acum, au fost vaccinați peste 5.500 de copii din această grupă de vârstă cu schema completă.

Politica