joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rusia a eliberat 720.000 de pașapoarte pentru locuitorii din estul Ucrainei

Chiar dacă a respins în repetate rânduri că este implicată în conflictul din estul Ucrainei, Moscova a dus o politică deschisă de apropiere a cetățenilor din Donețk și Luhansk prin oferirea de pașapoarte în regim de urgență. Acum, în contextul tensiunilor din regiune, cetățenii în cauză ar putea fi folosiți ca pretext pentru o invazie, spun analiștii consultați de Euronews.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, în aprilie 2019 – chiar a doua zi după ce a fost proclamată oficial victoria prezidențială a lui Volodimir Zelenski -, un decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donețk și Luhansk. De atunci, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de rebeli – aproximativ 18% din populație – au primit pașapoarte rusești în procedură accelerată. Pe lângă calea rapidă către cetățenie, Rusia le-a oferit locuitorilor autoproclamatelor republici Donețk și Luhansk posibilitatea de a se înscrie în partidul de guvernământ al președintelui Putin, dar și alte avantaje, cum ar fi vaccinurile împotriva COVID sau deschidere comercială pentru producătorii locali, scrie libertaea.ro

Olga Matvienko, un oficial al serviciului de migrație din Donețk, a declarat pentru Associated Press că numărul de persoane care solicită pașapoarte rusești a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce tensiunile în jurul Ucrainei s-au amplificat. Ea a spus că procedura a fost „extrem de simplă” și durează cel mult trei luni. Locuitorii din Donețk care au aplicat spun că faptul că dețin cetățenia rusă le oferă un sentiment de protecție față de un stat vecin puternic. „Rudele (din Rusia) ne spun că Putin nu ne va abandona și că totul va fi bine”, a declarat Nelya Dzyuba, pensionară în vârstă de 62 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mulți spun, de asemenea, că asta le va permite să călătorească în Rusia și să se bucure de beneficii la care au dreptul cetățenii ruși, cum ar fi îngrijirea medicală gratuită. Pentru asta, totuși, un deținător de pașaport trebuie să treacă prin birocrație suplimentară, deși Putin a cerut luna trecută guvernului să faciliteze accesul la beneficii.

Oficialii ucraineni au acuzat că înmânarea pașapoartelor rusești rezidenților din zonele controlate de rebeli încalcă un acord de pace din 2015 pentru estul Ucrainei negociat de Franța și Germania, o afirmație negată de Moscova.

Ministrul de externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a cerut Uniunii Europene, săptămâna trecută, să impună sancțiuni Rusiei pentru „eliberarea ilegală în masă a pașapoartelor rusești cetățenilor ucraineni”.

Locuitorii din Donețk și Luhansk cu pașapoarte rusești au avut voie să voteze la alegerile parlamentare din Rusia de anul trecut și la referendumul din 2020 privind reforma constituțională, care îi permite lui Putin să candideze pentru două mandate suplimentare. Au fost transportați cu autobuzul în regiunea vecină Rostov din Rusia pentru a putea vota.

În decembrie, partidul de guvernământ Rusia Unită a acceptat în rândurile sale oficiali de rang înalt ai guvernelor autoproclamate din Donețk și Luhansk, împreună cu aproximativ 200 de rezidenți obișnuiți din zonele controlate de rebeli. Analistul Oreșkin a remarcat beneficiul politic pentru Kremlin, spunând că ar putea duce la „aproape un milion de voturi suplimentare pentru Vladimir Putin” și partidul său Rusia Unită.


Politica