sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cercetătorii avertizează: Nu este momentul să credem că pandemia s-a încheiat

O variantă viitoare a Covid-19 ar putea fi mult mai periculoasă și ar putea cauza un număr mult mai mare de decese și de cazuri cu simptome grave decât Omicron, avertizează mai mulți oameni de știință din Marea Britanie, într-o perioadă în care majoritatea statelor ridică restricțiile.

„Varianta Omicron nu a venit din varianta Delta. A venit dintr-o parte complet diferită a arborelui genealogic al virusului. Și din moment ce nu știm de unde va veni o nouă variantă, nu putem ști cât de gravă ar putea fi”, spune profesorul Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh.

Teoria este susținută și de profesorul și virusologul Lawrence Young de la Universitatea Warwick.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Oamenii par să creadă că a existat o evoluție liniară a virusului de la Alpha la Beta la Delta la Omicron”, a spus el pentru Observer. „Dar pur și simplu nu este cazul. Ideea că variantele de virus vor continua să devină mai blânde este greșită. O nouă variantă s-ar putea dovedi chiar mai gravă decât varianta Delta”.

Și David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniază că oamenii nu ar trebui să se grăbească să se relaxeze pentru că pandemia nu a ajuns încă la final, scrie libertatea.ro care citează The Guardian.

”Vor fi mai multe variante după Omicron și dacă sunt mai transmisibile vor domina. În plus, ele pot provoca diferite modele de îmbolnăvire, cu alte cuvinte, se pot dovedi a fi mai letale sau pot avea consecințe pe termen lung”, a spus Nabarro.

El cataloghează un comportament care nu pune prudența și protecția pe primul plan drept „un pariu cu consencințe potențial grave”.

Virusul care a provocat gripa spaniolă nu părea atât de amenințător când s-a răspândit inițial. Primul val din primăvara anului 1918 a fost relativ ușor. Dar totul s-a schimbat în toamnă, probabil pentru că virusul a suferit mutații. Al doilea val a generat multe infectări în toată lumea. Mașinile stradale au fost transformate în caruri funebre, iar preoții strângeau cadavrele cu trăsuri trase de cai, potrivit Washington Post.

Numai în timpul celui de-al doilea val, mai mulți americani au fost uciși de gripă decât au murit în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Războiul din Coreea și Războiul din Vietnam la un loc.

Pandemia de gripă părea să afecteze în special tinerii, din motive pe care istoricii și oamenii de știință încă le dezbat.

Când au fost confirmate primele cazuri, Primul Război Mondial era încă în desfășurare. Condițiile grele din tranșee au ajutat virusul să treacă rapid de la soldat la soldat, iar condițiile din spitalele de campanie au grăbit adesea răspândirea. Alți experți au sugerat că persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani erau mai puțin susceptibile de a avea imunitate anterioară la virusuri gripale similare.

Gripa spaniolă a redus speranța de viață în Statele Unite cu mai mult de 12 ani. Aproximativ 10% din tinerii care au trăit în perioada pandemiei de gripă ar fi murit din cauza acesteia, potrivit relatărilor istoricului John M. Barry în cartea sa „The Great Influenza”.

La fel ca în prezent, în iarna anilor 1919-1920, după doi ani de pandemie, americanii erau sătui de limitările impuse pentru a opri răspândirea virusului. Aproape toate restricțiile de sănătate publică – cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea socială și închiderea școlilor și bisericilor – au fost ridicate. O întoarcere grăbită la adunările publice a dus la o creștere a numărului de cazuri. Politicienii fie au dat vina pe neatenția oamenilor pentru reapariția virusului, fie au minimizat gravitatea acestuia.

Cel de-al patrulea val nu a fost o știre de prima pagină, precum valurile anterioare. Situația era tratată pe spațiu restrâns în interiorul ziarelor unde mai apăreau raportări despre numărul de noi cazuri zilnice sau săptămânale. Cu toate aestea, al patrulea val, deși mai puțin urmărit de presa vremii, nu a fost lipsit de un grad ridicat de mortalitate. În New York, mai mulți oameni au murit între decembrie 1919 și aprilie 1920 decât în primul și al treilea val. Detroit, St. Louis și Minneapolis au fost de asemenea lovite puternic de valul patru, iar excesul de mortalitate raportat în multe districte din Michigan din cauza gripei a fost unul foarte ridicat.

Experții spun că este posibil ca măsurile de sănătate publică ale guvernelor locale să fi contribuit de fapt la al patrulea val prin limitarea răspândirii virusului în valurile anterioare. Lăsarea virusului să se răspândească liber, însă, nu ar fi fost recomandabilă, a spus Wan Yang, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia și autor al lucrării despre mortalitatea prin gripă din New York.

„Mai multe infecții ar putea duce, de asemenea, la mai multe mutații, astfel încât aceasta ar putea genera o nouă variantă de virus care îți poate eroda apoi imunitatea anterioară. Prin urmare, totul depinde de modul în care virusul va evolua, ceea ce este cu adevărat imprevizibil”, a spus Yang.

Acesta a mai remarcat că, că noul coronavirus pare să sufere mutații mult mai repede decât virusul gripal din 1918. Gestionarea pandemiei actuale a beneficiat, de asemenea, de multe dezvoltări științifice care nu erau disponibile în urmă cu un secol, inclusiv condiții de spitalizare mult îmbunătățite, acces mai bun la apă potabilă și, poate ceea ce este cel mai notabil, un vaccin.

Virusul gripei din 1918, după ce a persistat într-o formă mortală timp de mai bine de doi ani, a devenit în cele din urmă mai blând. Acum este „o parte din fiecare gripă sezonieră pe care o avem”, a spus Ann Reid, directorul executiv al Centrului Național pentru Educație Științifică, care a lucrat în anii 1990 la secvențierea și studierea genomului virusului gripei spaniole.

Cercetările ei au descoperit că unele aspecte genetice ale virusului din 1918 au continuat să fie prezente în viitoarele focare, inclusiv în pandemiile din 1957 și 1968, iar cei care au trecut prin pandemia de gripă spaniolă au beneficiat de un anumit nivel de imunitate.

„În cele din urmă, toată lumea va avea un anumit nivel de bază de imunitate la acest coronavirus, așa că chiar și atunci când se transformă într-o nouă tulpină, oamenii nu vor fi complet vulnerabili la aceasta”, a spus Reid.

Cel mai bun lucru la care putem spera de la pandemia actuală este o evoluție similară cu cea a virusului gripal.

„Cred că va rămâne”, a spus Yang despre noul coronavirus. „Nu cred că eliminarea este fezabilă sau chiar realistă în acest moment. Să sperăm că putem trăi mai liniștiți cu acest virus.”

Politica