sâmbătă, mai 11, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dolj. Focar de pestă porcină

Prefectura Județului Dolj, la inițiativa DSVSA, a stabilit planul de măsuri în urma confirmării pestei porcine africane la o exploatație comercială de suine din localitatea Ghidici. Potrivit sursei, pe raza județului Dolj , sunt declarate un număr de 3 focare active la gospodăriile populației în 2 localități, Ghidici, 2 focare și Băilești 1 focar.

”În acest sens, DSVSA DOLJ solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea masurilor de protecție și prevenire a bolii și va informa periodic cetățenii județului, cu privire la evoluția și măsurile care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și răspândirea virusului„, se arată în comunicatul instituției.

Măsurile luate de DSVSA Dolj :
– o zona de protecție în jurul focarului de minim 3 km, pe raza localităților: Ghidici – com. Ghidici, Piscu Vechi – com. Piscu Vechi.
– o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Pisculeț – com. Piscu Vechi, Piscu Nou, Seaca de Câmp – com. Seaca de Câmp, Poiana Mare, Tunarii Vechi, Tunarii Noi – com. Poiana Mare, Rast, Rastu Nou .
-A întocmit ancheta epidemiologică, a luat măsuri de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane și a impus restricții de mișcare a porcinelor, vehiculelor si persoanelor,
– A notificat ANSVSA – a notificat UAT-urile din zonele de restricții în vederea activării ULS care vor adopta măsurile specifice pentru combaterea bolii .

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, s-a hotărât:

– Stabilirea prin decizie a persoanelor, a măsurilor a locului de îngropare a cadavrelor( coordonate GPS).
– Aprovizionarea cu materiale: dezinfectante, folie de material plastic pentru groapa și var care se împrăștie în curte si adăpost după dezinfecție.
– Informarea cetățenilor despre boală, respectarea masurilor de biosecuritate, amenajarea la fiecare curte a tăvițelor cu dezinfectant- dezinfectoare pietonale
– Se vor institui filtre de dezinfecție la intrarea și ieșirea din piețe, târguri de legume, cereale.

– Vehiculele agricole, forestiere și hipo se vor dezinfecta cu pompe portabile, înainte de intrarea în localitate
– Se menține interdicția creșterii porcinelor în extravilan – stâne, cantoane, societăți agricole, clădiri dezafectate, precum și interdicția vânzării porcinelor în târgurile săptămânale.

DSVSA Dolj a solicitat informarea populației cu privire la cele menționate cât și la evitarea achiziționării de porcine și produse produse provenite de la acestea de la persoane neautorizate și fără documente sanitar – veterinare

Politica