joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 3.000 de copii de 5-11 ani sunt programați la vaccinare

3.047 de copii din categoria de vârstă 5-11 ani au erau programați vineri dimineață pentru vaccinarea anti-COVID, a declarat, pentru Libertatea, Alina Moisoi, unul dintre responsabilii de comunicare din cadrul Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Vaccinarea copiilor din această categorie de vârstă va începe miercuri, 26 ianuarie, în România. Dozele de vaccin vor ajunge în țara noastră cu o zi înainte.

„Toate cele 114.000 de doze vor ajunge în România pe 25 ianuarie și vor fi distribuite către centrele regionale de depozitare, ulterior către direcțiile de sănătate publică astfel încât să fie disponibile pe 26 ianuarie dimineața în cabinetele de vaccinare”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă, de joi, 20 ianuarie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot atunci, Gheorgiță preciza că la nivel național erau active în acel moment 220 de cabinete de vaccinare pediatrică, la care se adaugă 21 de cabinete inactive care pot fi activate în funcție de nevoi.

La finalul lunii decembrie, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au publicat date referitoare la reacțiile adverse apărute după vaccinarea copiilor. În acel moment, peste opt milioane de doze de vaccin Pfizer fuseseră administrate copiilor americani cu vârste între 5 și 11 ani, scrie libertatea.ro care citează New York Times.

Până la data de 19 decembrie, la aproximativ șase săptămâni de la începutul campaniei de imunizare a copiilor din SUA, CDC a primit foarte puține rapoarte în legătură cu probleme grave post-vaccinare. Agenția a evaluat datele transmise medici și cetățeni, precum și răspunsurile din cadrul unor sondaje oferite părinții sau tutorii a aproximativ 43.000 de copii din această grupă de vârstă.

Rapoartele despre apariția miocarditei, o inflamație a mușchiului inimii care a fost asociată în cazuri rare cu vaccinurile împotriva coronavirusului, au fost rare. Potrivit CDC, au existat 11 cazuri verificate raporate de medici, producători de vaccinuri sau alte persoane. Dintre acestea, șapte copii și-au revenit și patru erau în stare de recuperare la momentul raportării.

CDC a menționat și două decese, la fete de 5 și 6 ani, caere sufereau de boli cronice și aveau o stare de sănătate „fragilă” înainte de vaccinare. „La evaluarea inițială, nu s-au găsit date care să sugereze o asociere cauzală între deces și vaccinare”, au transmis reprezentanții CDC.

Copiii din categoria 5 – 11 ani sunt vaccinați cu două doze de câte 10 micrograme din serul Pfizer, care se administează la un interval de 21 de zile.




Politica