Dolj. Aproape 350 de persoane s-au confruntat cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare!

În a doua săptămână din 2022, la nivelul judeţului Dolj, s-au înregistrat 347 cazuri de infectiile virale ale cailor respiratorii superioare (IACRS), 201 cazuri de pneumopatii acute şi 0 cazuri de gripă.

Potrivit raportării DSP Dolj, numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în a doua săptămână (548) este mai scăzut faţă de valoarea înregistrată în prima săptămâna (776 cazuri) şi se încadrează în limitele sezonului. Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost 50,49 o/oooo, gripă 0,00 o/oooo şi a pneumopatiilor a fost de 29,24 o/oooo.

Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 16,97 %. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, caracterizăm săptămâna prin lipsă de activitate gripală. Referitor la vaccinarea antigripala a populaţiei din grupele la risc, până în prezent au fost imunizate cu vaccin tetravalent 68.795 persoane.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sezonul rece favorizează apariţia unor boli intercurente, aşa numite boli de sezon, dar şi acutizarea unor boli cronice preexistente. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenta lor este crescuta în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţia germenilor.

Măsurile preventive adresate populaţiei presupun:

 1. Măsuri nespecifice, generale:

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.

Alte recomandări :

 • vestimentaţie adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi);
 • alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine;
 • evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool;
 • aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă;
 • mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul;
 • evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite;
 • evitarea spaţiilor închise, supraaglomerate;
 • evitarea vizitelor la persoanele bolnave;
 • izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave cu evitarea colectivităţilor – serviciu, grădiniţă, şcoală;
 • folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei;
 • spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse.
 1. Masuri specifice :

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccine gratuit prin cabinetele medicilor de familie.

· Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;

· Gravide;

· Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

· Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;

· Toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii la preţuri accesibile.

Populare

Recomandări

FRF a sesizat Departamentul Antifraudă, după acuzele lui Mititelu

FRF a sesizat Departamentul de Integritate şi Antifraudă în...

Accident cu 3 mașini, în Olt. Două persoane la spital

Două persoane au ajuns la spital, vineri, în urma...

VIDEO/ Joe Biden s-a împiedicat și a căzut din nou

Președintele Joe Biden s-a împiedicat și a căzut joi...

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt: ”Fermierii care sunt serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi”

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a afirmat...