vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiect pilot în valoare de 8 milioane de euro la Motru

Nicu Bunoaica, lider de sindicat la Lupoaia, și Marius Popescu, vicepreședinte la același sindicat, au avut o discuție cu Virgil Popescu, ministrul Energiei. La întâlnire au fost prezent și inventatorul Iuliean Horne, care a propus montarea unei instalații la UATAA Motru prin care cărbunele și deșeurile să fie arse ecologic.

,,Când a auzit de acest proiect, ministrul Energiei a chemat la discuții pe unul dintre secretarii de stat și a luat notițe. Va urma ca discuția să fie purtată și cu autoritățile locale din Motru care trebuie să accepte ca la uzina din municipiu să fie implementat acest proiect în valoare de 8 milioane de euro. Banii ar urma să fie obținuți de la UE pe energie verde. Horneț va veni cu toate cele necesare la UATAA și va putea produce curent și agent termic pe baza de biomasă, gunoi și cărbune, lignitul fiind în proporție de 20-30%. Ministrul a spus că ministerul va face urgent aceste demersuri dar trebuie făcut un studiu de către minister”, a precizat Bunoaica, conform gorjeanul.ro.

Sistemul de producere a energiei electrice de la fabrica inventatorului Iulian Horneț a fost văzută, la fața locului, de primarul de Motru, Cosmin Morega, care s-a declarat și el încântat de inițiativă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un vis care poate deveni realitate…energie electrică în cogenerare, agent termic și apă caldă produse cu combustibil mixt, cărbune, deșeuri menajere.În urmă cu 10 luni, împreună cu domnul Primar Bîrcă am onorat invitația inventatorului Horneț care ne-a prezentat mai multe instalații ce folosesc diferite deșeuri pentru a produce agent termic și apă caldă, poluarea fiind zero. Mulți au crezut că este o glumă, ori un exercițiu de imagine. Sunt încrezător că această soluție este una viabilă pentru Municipiul Motru, pentru județ dar și pentru toate zonele unde exista sistem centralizat de termoficare. Dacă se dorește acest lucru, se poate realiza, factorul cheie fiind voința politică și deschiderea tuturor pentru un astfel de proiect. Îi mulțumesc domnului Horneț care a și vizitat în 2021 Uzina de la Motru, fapt care l-a determinat să ia în calcul un proiect pilot în zonă, dar și tuturor factorilor politici, sindicali, economici care vor dori să sprijine această idee „nebună”, dar salvatoare din punct de vedere economic și social, acum când suntem obligați ca anual să plătim milioane de euro pentru certificatele de carbon, scopul fiind clar de a se reduce capacitățile de producție pe bază de cărbune. Dorința și ambiția mea alături de dumneavoastră, sper să fie o soluție de viitor pentru producerea agentului termic, a apei calde, dar și a energiei electrice.Motru contrează!”, a scris Cosmin Morega pe Facebook.

Politica