miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zile libere în 2022: câte sărbători legale avem

Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală de care pot profita anual salariații din România, numai nouă vor pica în 2022 în intervalul luni – vineri al săptămânii. Cine va trebui să lucreze în zilele de sărbătoare legală va trebui să primească de la angajator compensații legale.

Conform Codului Muncii, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre de Guvern zilele lucrătoare pentru care sunt acordate zile libere, zile care precedă şi/sau succedă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, dar şi zilele în care se vor recupera orele de muncă neefectuate în cazul angajaților din sistemul bugetar.

În 2022, numai nouă dintre ele vor pica în intervalul luni – vineri al săptămânii (programul majorității salariaților), după cum urmează:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
  • 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
  • 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
  • 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională) – joi;
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni.

Și angajații care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă.

Prin excepție, în cazul salariaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se „dublează” liberele, „dublurile” se recuperează.

„Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”, scrie în Codul muncii.

Sunt și anumite categorii de salariați pentru care munca trebuie să continue și în liberele legale.

Mai precis, pentru unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, este subliniat în lege, potrivit avocatnet.ro

Angajatorii care nu dau liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei.

Politica