vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin lansează primul spaţiu cultural colaborativ dedicat mediului cultural şi creativ local

Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin oferă publicului local, din 19 noiembrie 2021, un nou serviciu dezvoltat în cadrul proiectului HUB-atitudine. Este vorba despre un spaţiu colaborativ dedicat comunităţii locale de creativi, artişti şi manageri culturali, gândit sub forma unui incubator pentru proiecte culturale şi pentru relaţionare între actorii culturali locali.

HUB-atitudine este proiectul care încheie prima etapă din procesul de refuncţionalizare completă a spaţiilor fostului Turn de Apă din localitate, un monument istoric iconic restaurat din fonduri transfrontaliere.

Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin este primul obiectiv cultural din România administrat de o instituţie publică care a fost transformat într-un spaţiu expoziţional participativ, un model contemporan unic de muzeu-hub specific industriilor culturale şi creative, realizat exclusiv din finanţări succesive oferite de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am ales să dezvoltăm un tip de „muzeu-hub” care exploatează inovaţia curatorială şi tehnologică pentru valorificarea patrimoniului cultural material şi imaterial al oraşului Drobeta Turnu-Severin. Proiectul HUB-atitudine va face translatarea către a 2-a serie de procese deschise clasei creative, prin care vizăm crearea identităţii vizuale a acestui spaţiu, serie care va debuta în curând cu o expoziţie online de soluţii creative inspirate de elementele pe care le regăsim în cele 3 expoziţii din castel”, au declarat membrii echipei proiectului.

Cele trei proiecte anterioare, implementate în Castelul Artelor – „Fotokaleh”, „Oraşul şi Apa” şi „3 inele”, au propus în ultimii 3 ani o serie de experimente curatoriale, senzoriale şi colaborative, în care „apa” este elementul comun. „Apa” leagă 3 din cele 5 inele ale turnului, sub forma unor expoziţii de bază, văzute ca nişte spaţii de angajare totală şi de expunere creativă a patrimoniului hidraulic (imaterial şi material), cu reconstituiri imersive, instalaţii mecanice şi machete interactive.

Spaţiul colaborativ intrat în circuitul public ocupă al patrulea inel al Castelului, acolo unde beneficiarii se pot întâlni şi au la dispoziţie o serie de resurse (cele trei expoziţii, tehnologie, infrastructură de lucru, inclusiv wifi) necesare documentării, interpretării, prezentării şi incubării de proiecte culturale şi curatoriale de valorificare a patrimoniului local şi regional. Accesul se face gratuit pentru persoanele vizate de acest spaţiu.

„Pentru viitor, încercăm să gândim acest spaţiu ca un avanpost cultural local pentru creşterea capacităţii de business creativ şi de relaţionare în oraş”, au mai spus membrii echipei proiectului.

Proiectul „Castelul Artelor Drobeta. Muzeu-hub pentru inovaţii muzeale şi artistice” este implementat de către Palatul Culturii „Teodor Costescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Foto: Facebook/ Castelul Artelor Drobeta. Muzeu-hub pentru inovații muzeale și artistice

Politica