miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PSD cere postul de premier și ministere cheie în posibilul guvern cu PNL

Liderii PNL au decis, luni seara, să reia negocierile pentru formarea unei majorități în Parlament astfel încât să reușească să treacă un guvern.

Astfel că, în interiorul partidului s-a discutat despre o coaliție cu PSD. Însă, social-democrații au schimbat și ei discursul și au făcut, de data asta, public faptul că își doresc să se întoarcă la Palatul Victoria.

„Partidul Social Democrat își asumă și în această criză să intre la guvernare. Vom vedea înspre ce direcție duc lucrurile”, a declarat, marți dimineață, președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că PSD va negocia dur și intenționează să ceară funcția de premier în viitorul Guvern.

„Acum, PSD va negocia dur și va cere funcția de prim-ministru și jumătate din portofoliile din Guvern plus șefia Camerei Deputaților”, au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul PSD. În discuțiile din interiorul PSD se vehiculează ca Marcel Ciolacu să fie propus pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu – președinte al Camerei Deputaților iar Alexandru Rafila la ministerul Sănătății.

Social democrații vor invoca faptul că au câștigat alegerile și că au cel mai mare număr de mandate în parlament (157). De asemenea, pe lista dorințelor PSD are prioritate un minister avizator – ministerul Finanțelor, Internele, Sănătatea și Munca.

Totodată, există în interiorul PSD discuția de a propune liberalilor o reorganizare a ministerelor și de suplimentarea numărului de portofolii până la 20. În prezent Guvernul este format din premier, 2 vicepremieri și 17 funcții de miniștri.

Calculele social-democraților arată că PNL, alături de UDMR, chiar dacă i-ar convinge pe cei de la USR să revină în Coaliție, nu ar avea voturi suficiente pentru a trece Guvernul prin Parlament, din cauza grupului de parlamentari controlați de Ludovic Orban, care nu mai susțin deciziile partidului, și, se pare, și din cauză că grupul minorităților naționale nu ar fi de acord să voteze un Executiv din care ar face parte USR. 

Având în vedere că sunt puse la bătaie și posturile de președinți ai Camerei Deputaților și Senatului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-ar dori să ocupe locul eliberat prin demisia lui Ludovic Orban, scrie hotnews.ro

Cum arată configurația politică în Parlament

  • PSD – 157 mandate
  • PNL – 119 mandate (după plecarea deputaților și senatorilor PNL – 15 parlamentari – susținători ai lui Ludovic Orban)
  • USR – 80 mandate
  • AUR – 43 mandate
  • UDMR – 29 mandate
  • Minoritățile 18 mandate
  • Neafiliați – 20 mandate

Pentru învestirea unui guvern este nevoie de 234 de voturi. Dacă s-ar reface Coaliția PNL-USR-UDMR-Minorități în actuala configurație parlamentară – la un calcul simplu ar avea împreună 246 de voturi.

Un Guvern PNL-PSD-UDMR- Minorități ar avea 323 de voturi.

Politica