Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Cel mai căutat traficant de droguri din Columbia, arestat. „O lovitură comparabilă cu căderea lui Escobar”

Publicat

pe

Guvernul columbian a anunţat sâmbătă arestarea lui Dairo Antonio Usuga, zis și Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din ţară, pentru care Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari.

Otoniel, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face în special obiectul unei proceduri de extrădare în New York. De altfel, Statele Unite au pus o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea sa, iar guvernul columbian oferea, la rândul său, circa 800.000 de dolari.

În ciuda a patru decenii de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămâne principalul producător mondial de cocaină, Statele Unite fiind cel mai mare destinatar.

Imaginile difuzate de guvern îl arată pe Otoniel îmbrăcat în negru, încătuşat şi înconjurat de soldaţi columbieni înarmaţi. Traficantul de droguri a fost prins la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Panama, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi nu folosea un telefon mobil. În timpul operațiunii pentru prinderea lui, un polițist a murit. Operațiunea, care a purtat numele de cod Osiris, a implicat peste 500 de membri ai forțelor speciale columbiene și 22 de elicoptere, potrivit ministrului apărării, Diego Molano.

„Este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră (…) comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar”, a declarat cu satisfacție preşedintele țării, Ivan Duque, la aflarea veștii că Otoniel a fost prins.

Pablo Escobar, liderul cartelului din Medellin, care controla până la 80% din comerţul global cu cocaină, a fost împuşcat de poliţia columbiană în 1993.

Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, a început să lupte la vârsta de 18 ani în Armata Populară de Eliberare, o gherilă marxistă desființată în 1991. După ce gruparea a depus armele, Otoniel a schimbat tabăra și s-a alăturat grupărilor paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate, la rândul lor, în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010). Otoniel a decis însă să nu se predea și a trecut în ilegalitate.

În vârstă de 50 de ani, traficanul este acuzat de organizarea a zeci de transporturi de cocaină în Statele Unite, de uciderea unor ofițeri de poliție, de recrutarea de minori și de abuzuri sexuale asupra copiilor, printre altele.

În 2016, autoritățile columbiene au lansat operațiunea „Agamemnon”, în încercarea de a-l prinde pe Otoniel. Zeci de locotenenți ai acestuia au fost uciși sau capturați atunci. Autoritățile îi urmăreau finanțele, iar traficantul era nevoit să fie în permanență în mișcare.

În 2017 a fost publicat un videoclip în care Otoniel își anunța intenția de a se preda justiției, însă planul nu s-a concretizat niciodată.

În luna martie a acestui an, poliția columbiană și Agenția americană de combatere a traficului de droguri au capturat-o pe sora lui Otoniel, Nini Johana Usuga, care a fost extrădată în Statele Unite pentru a răspunde unor acuzații legate de trafic de droguri și spălare de bani.

Traficantul columbian în vârstă de 50 de ani conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stânga până în anii 2010. El a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia, în 2012.

Cartelul, care se finanţează în principal din trafic de droguri, minerit ilegal şi extorcare, este prezent în aproape 300 de localități din întreaga ţară, potrivit think tank-ului independent Indepaz.

Clan del Golfo are aproximativ 1.200 de membri înarmați – majoritatea foști membri ai unor grupuri paramilitare de extremă dreapta – și este prezent în 10 din cele 32 de provincii din Columbia. Guvernul acuză grupul că amenință și ucide lideri ai comunităților din întreaga țară.

Foto: Twitter

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.