vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai iubim câinii vagabonzi? Târg de adopții în Craiova

Dacă în urmă cu câțiva ani, Craiova era un oraș în care maidanezii își făceau simțită prezența în mai toate zonele din oraș, inclusiv în zonele centrale, la acest moment numărul patrupedelor de pe străzi s-a redus considerabil. Rămași necapturați de către hingheri doar prin anumite zone de la periferie, maidanezii liberi nu mai reprezintă o problemă atât de mare. Unde sunt? Majoritatea ajung în adăposturile canine, de unde spiritul civic ar trebui să ducă la adopția lor. În acest sens Salubritate Craiova organizează astăzi un târg de adopții la adăpostul de la Breasta, unde doritorii pot veni până la ora 18 să adopte un patruped.

Salubritate Craiova organizează luni un târg de adopții canine la adăpostul de la Breasta. Evenimentul caritabil care face parte din campania „Adoptă Fericire” va începe la ora 10 dimineața și va dura până la ora 18:00.
„Iubitorii de animale sunt invitați luni, 4 octombrie 2021, între orele 10:00 și 18:00, la Adăpostul canin Craiova, pentru a adopta unul dintre cățeii cazați aici sau doar pentru a vizita centrul. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor și face parte din campania „Adoptă Fericire”, derulată de SC Salubritate Craiova SRL. În cazul exemplarelor care au stat în adăpost mai mult de șapte zile și sunt sterilizate, actele de adopție vor fi întocmite pe loc, câinii putând fi preluați de noii lor stăpâni chiar de la adăpost. Întregul proces de adopție este gratuit și fiecare cățel adoptat va primi un cadou de casă nouă constând într-un săculeț de hrană uscată, un bol și zgardă cu lesă din partea sponsorilor evenimentului, pet shop-ul Halta Cățelu și producătorul de hrană pentru animale Purina Pro Plan. Toții copiii care vor trece luni pragul Adăpostului canin Craiova vor primi baloane colorate din partea organizatorilor. Scopul organizării evenimentului este creșterea numărului de adopții din Adăpostul canin, promovarea adopțiilor canine în rândul cetățenilor Craiovei dar și a creșterii responsabile a animalelor de companie”, au declarat reprezentanții Salubritate Craiova.

Nevoie mare de a fi adoptați

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Să-i ia de pe străzi, să-i adopte din adăpost”, era, acum ceva timp, una dintre lozincile generale ale craiovenilor iubitori de animale, într-o oarecare măsură, deoarece la adopții se merge pe ideea „i-o lua cineva”. Numărul patrupedelor de pe străzile orașului s-a redus considerabil și acest lucru este vizibil pentru oricine, iar conform reprezentanților Salubritate Craiova, numărul celor capturați a scăzut de la an la an. Problema este reprezentată de adopții, care sunt în scădere. Dacă numărul cățeilor capturați a scăzut (1.557 în 2020 față de 1.667 în 2019), numărul adopțiilor este de asemenea în scădere (1.301 în 2020 față de aproape 1.500 în 2019). La acest moment, în adăpostul de la Breasta sunt aproximativ 150 de căței, o parte dintre ei fiind lăsați pe străzi intenționat de către foștii stăpâni. Una dintre problemele principale ale înmulțirii animalelor este cea a sterilizării. Stăpânii nu recurg la acest lucru uneori din cauza unui mit, motiv pentru care, de multe ori patrupedele, în special puii, sunt abandonați, cei care rezistă rămânând pe străzi, o parte fiind capturați.

„Deși sterilizarea câinilor fără pedigree din România este obligatorie, proprietarii nu recurg la această procedură decât după prima fătare, întrucât au auzit că le face rău. Nimic mai fals! Acest mit nu face decât să sporească an de an numărul cățeilor abandonați, proprietarii sterilizându-i abia după ce realizează că nu reușesc să-i vândă sau să-i dea spre adopții”, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al Salubritate Craiova.
Conform reprezentanților adăpostului, adopții există la acest moment. Marea problemă este dată de faptul că 70% dintre acestea sunt internaționale. Practic contribuția locală în procesul de adopție este de doar 30%, craiovenii neînghesuindu-se foarte mult în acest sens.

„Colaborăm îndeaproape cu organizațiile de protecție a animalelor, în special pe partea de adopții, dar și de îngrijire a acestora. În momentul de față 70% dintre adopțiile noastre sunt internaționale, realizate cu ajutorul unor iubitori de animale din Germania, Marea Britanie, Franța și Țările de Jos, iar doamnele care ne ajută, monitorizează adopțiile de peste hotare”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Salubritate Craiova. Din spusele reprezentanților adăpostului canin, la acest moment sunt eutanasiate doar animalele bolnave, substanțele folosite fiind cele reglementate. Conform legii, animalele pot fi eutanasiate după două săptămâni de adăpost, dacă nu sunt revendicate, iar cei de la adăpost fac tot posibilul pentru a nu se recurge la eutanasieri.

Oamenii adoptă online și cumpără cu ochii închiși

O mare parte dintre iubitorii de animale din Craiova preferă să adopte patrupedele de pe diverse pagini de socializare online. Principalul motiv pe care aceștia îl menționează este lejeritatea de a găsi animalul de companie din confortul casei.

„Sunt la al 2-lea cățel adoptat în ultimul timp. Locuiesc la casă și dacă spațiul îmi permite, adopt. Știu că și adăpostul canin este plin și că animăluțele de acolo au aceeași nevoie de a fi adoptate ca și cele postate de către stăpâni, online. Cred că e vorba doar de confort. Nu o spun fiindu-mi drag, dar măcar eu adopt căței. Sunt persoane cu posibilități mult mai bune decât ale mele și care nu o fac”, a declarat o craioveancă de 30 de ani.
Ideea de a adopta un patruped nu este mereu varianta aleasă de toată lumea. De cele mai multe ori, animalele date spre adopție sunt din categoria maidanezilor, sau a câinilor fără pedigree. Există destul de mulți craioveni care preferă să achiziționeze un cățel, la un preț mai ridicat, în ideea că este „de rasă”.

„I-am cumpărat fetiței mele un Bichon de pe internet. L-am găsit mai ieftin decât în pet shop. Acum, cât de Bichon este, nu știu”, a spus Valentin, un craiovean de 46 de ani.
Locurile din care aceștia cumpără animalele nu sunt întotdeauna certificate, de multe ori canisele online care vând animalele fiind unele fictive, sau care nu pot garanta pedigree-ul, după cum spune un bărbat din Olt, care se ocupă cu o astfel de afacere și care a preferat să rămână sub anonimat.

„Vanzarea de câini de rasă este o afacere foarte profitabilă. De ce? Pentru că de cele mai multe ori nu ai cum să demonstrezi contrariul faptului că cumperi un câine cu pedigree. Certificatele false se pot obține foarte ușor, dacă știi cu cine să vorbești. Sunt organizații pe care le poți numi chiar mafiote în acest sens. Eu personal sunt în domeniul ăsta de de 10 și n-am știut de la început cum e pe această piață și ce anume trebuie să oferi să câștigi. Ceea ce doar cu timpul am învățat este ideea că cumpărătorii nu se pricep. Așa cum cumpără de la samsari o mașină frumoasă pe exterior dar care e mai căzută decât multe altele, la fel sunt și clienții care vor animale de rasă, sau cu pedigree. La urma urmei, nici nu mai contează ce cumperi, te atașezi de animal și dacă după ce crește nu mai arată a ce voiai tu”, a declarat bărbatul.

Chiar dacă numărul maidanezilor de pe străzile Craiovei a scăzut, la capitolul adopție și responsabilitatea pe care acest proces o reprezintă stăm destul de rău. Oamenii, de multe ori „orbiți de brand”, preferă să dea bani mai mulți pe animale, așa cum se întâmplă și cu alte bunuri materiale, în ideea de a avea o etichetă bună în fața celorlalți. Dacă în cazul unui bun material acest lucru mai poate fi înțeles, în cazul unui animal, unei ființe, unui suflet, nu are la fel de multă logică, atâta timp cât o parte din aceste patrupede își așteaptă, în loteria sorții, viitorii stăpâni sau sfârșitul, la un moment dat.

Politica