vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiovenii, obligați să reabiliteze blocurile cu probleme până la finalul anului

Clădirile din Craiova, care pot reprezenta un pericolul pentru siguranța oamenilor sau se prezintă într-o stare de degradare, au intrat în atenția autorităților locale. Toate asociațiile de locatari din oraș au primit notificare, începând din 23 iunie 2021, pe ușile de acces de la fiecare scară, pentru reabilitarea acestora, acolo unde este cazul. De la data afișării notificărilor de către Poliția Locală Craiova, cetățenii au la dispoziție șase luni pentru a se conforma dispozițiilor în vigoare.

Astfel, craiovenii se văd nevoiți să rezolve problemele clădirilor în care locuiesc, până la finalul anului. În caz contrar, autoritățile vor acționa în consecință și vor aplica amenzi acolo unde această decizie nu se va respecta.

„Legea care prevede obligativitatea tuturor proprietarilor de a-și repara fațada blocurilor este Legea nr. 273 din 25 noiembrie 2020, care a modificat și completat OG nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. Nerespectarea termenului și a măsurilor dispuse potrivit legii, atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale conform prevederilor legislației în vigoare în domeniu. Pentru persoanele fizice, amenda este cuprinsă între 500 – 1.000 lei, iar persoanele juridice sau operatorii autorizați vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1.000 – 2.000 lei”, informează reprezentanții Primăriei Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un craiovean a publicat pe o rețea de socializare mai multe fotografii în care prezintă degradarea unui bloc turn din oraș. Clădirea este în apropierea Teatrului Colibri, iar cetățeanul și-a manifestat îngrijorarea față de cărămizile căzute de pe fațada blocului și față de cele care stau să cadă: „Atenție mare. Se desprind de pe fațadă”, a fost mesajul bărbatului, atașat fotografiilor postate.

La fața locului, pericolul nu este unul care să nu permită circulația în zonă. Mai multe cărămizi s-au desprins de pe fațada blocului, în timp ce alte câteva stau să cadă. Totuși, acestea ar ajunge pe clădirea aflată în vecinătatea parterului blocului turn și cu greu ar putea pune în pericol siguranța trecătorilor.

Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin printre altele,  următoarele obligații: să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice; să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale; să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora.

Politica