miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljenii își cer dreptul la pensia internațională

Sute de doljeni care au ales să muncească într-un stat membru al Uniunii Europene pot beneficia de pensie internațională. Sute de cereri privind acordarea indemnizațiilor, dar și alte documente necesare întregirii dosarului de pensie au fost înregistrate, în ultima jumătate de an, la Casa Județeană de Pensii Dolj.

Începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din România stabiliți în străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu, Casa Națională de Pensii Publice asigurând plata pensiilor prin Citibank Europe plc., Dublin – sucursala România. Pensiile vor fi acordate atât în cazul doljenilor care au lucrat sau lucrează într-un stat membru al Uniunii Europene, cât și în alte state cu care România are încheiat un acord de securitate.

La nivelul Casei Județene de Pensii Dolj, în perioada ianuarie – iunie 2021, au fost soluționate un număr de 553 de cereri vizând pensiile internaționale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cu decizii de pensie un număr de 101 de dosare ale lucrătorilor migranți (decizii emise și pentru cererile incomplete înregistrate în anii anteriori, decizii privind respingerea drepturilor de pensie națională,cererilor de recalculare și a altor lucrări din oficiu) și au fost întocmite și transmise un număr de 452 de adrese și formulare europene. (…), 96 cereri de pensie internațională înregistrate la instituția noastră în calitate de instituție de instrumentare/ de contact, din care au fost soluționate prin decizie de pensie 53 de dosare, pentru restul cererilor asteptandu-se confirmarea stagiului de cotizare realizat de către solicitanți pe teritoriul statelor membre, de către instituțiile competente ale statelor membre implicate și 342 cereri de pensie internațională și de confirmare a perioadelor de asigurare primite de instituția noastră în calitate de instituție în cauză, din care au fost soluționate prin emiterea unei decizii, respectiv a unui formular E 205 RO, 557 de dosare, restul dosarelor fiind incomplete și asteptandu-se documentele necesare”, se mai precizează în raportul de activitate.

În ceea ce privește dreptul la pensie în situația doljenilor care și-au desfășurat activitatea profesională în alte state, condiţii de acordare sunt următoarele:

– Întocmirea unei cereri de pensie, însoțită de documentele doveditoare, care se depun la instituţia de asigurări sociale de domiciliu; aceasta vă transmite în celălalt stat documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie;

– Comunicarea între instituții se face prin intermediul formularelor de legătură;

– La stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat.

Pentru stabilirea drepturilor de pensie  pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială, de invaliditate și de urmaș, persoana îndreptățită se adresează unei singure instituții, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituțiile la legislația cărora persoana respectivă a fost supusă.

Cererile se depun la instituţia de la locul de reşedinţă astfel: dacă solicitantul locuiește pe teritoriul unui stat membru cererea se depune la instituția din statul respectiv; în caz contrar, dacă solicitantul are domiciliul în România, cererea se depune la casa teritorială de pensii de care aparține cu domiciliul.

Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie; comunicarea între instituţii este asigurată prin intermediul formularelor de legătură

Politica