luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Schelete umane, găsite într-un sat din Olt

Arheologii olteni au descoperit zeci de schelete umane pe terenul unei proprietăți private din situl Romula-Malva, situat în satul Roșca. Descoperirea a fost făcută în timp ce efectuau procedurile arheologice specifice ridicării unei locuințe.

Potrivit specialiștilor, ar fi vorba despre oseminte ce aparțin unui cimitir, în zonă existând în trecut mai multe cimitire suprapuse. La o primă verificare, perioada din care ar data descoperirea variază între secolele XIV și XV.

Cele aproximativ 50 de schelete umane au fost găsite în urma unor cercetări arheologice preventive pentru emiterea certificatului de descărcare arheologică, necesar unui oltean care voia să-și ridice o casă pe terenul respectiv. Acestea au fost preluate de Muzeul Județean Olt, urmând a fi trimise la București pentru realizarea unei expertize și stabilirea perioadei din care provin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În primă fază am găsit la o adâncime foarte mică o parte a unui cimitir medieval din secolele XIV-XV, fiind 48 de morminte cercetate. Avem și descoperiri din Epoca Romană Târzie și secolul II.

Toate mormintele au fost și vor fi prelevate, fiind păstrate mostre în mai multe lădițe duse la Muzeul din Slatina. Apoi le vom transporta la București, la un antropolog, să vedem analizele antropologice pe fiecare dintre ele. După vom încerca o datare pe ele, chiar dacă perioada pentru care vrem această datare este foarte recentă, vorbind de secolul XV sau chiar XVI”, a declarat Florin Ciulavu, arheolog din cadrul Muzeului Județean Olt.

Pe de altă parte, proprietarul terenului unde au fost descoperite osemintele este nemulțumit de situația în care se află, susținând că nu își poate duce planul mai repede la sfârșit. Mai mult, nici informațiile furnizate de arheologi nu îl prea bucură, având în vedere că în apropierea zonei în cauză ar fi existat în trecut un cimitir, iar în urmă cu mai mulți ani a mai fost făcută o descoperire asemănătoare, conform tvr-craiova.ro.

Ambele suprafețe cercetate de arheologi fac parte din situl arheologic Romula – Malva, care se întinde pe cca 300 hectare.

Foto: captură video/ tvr-craiova.ro

Politica