vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bronzul, periculos fără protecție. Doljenii, afectați de cancerul de piele

În plină vară, sezon numai bun pentru bronzat, medicii atrag atenția asupra unei probleme reale. Cancerul de piele. Expunerea la soare fără protecție poate avea consecințe grave.

Zeci de doljeni au fost afectați, spun specialiștii. Conform ultimelor date puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în județ s-au înregistrat 12 cazuri noi de melanom malign și 36 de cazuri noi de alte tumori maligne ale pielii. Este vorba despre cazuri noi, raportate pentru 2019, care apar într-un studiu publicat miercuri.

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Îl protejează împotrivă infecțiilor și rănilor și ajuta la reglarea temperaturii. Este alcătuită din 3 straturi principale: epidermul (stratul exterior al pielii), dermul (stratul interior al pielii), hipodermul (stratul profund de grăsime). Cancerul de piele începe în stratul superior al pielii – epidermul. Localizarea inițială a cancerului de piele determină tipul acestuia și opțiunile de tratament.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cancerul de piele apare atunci când celule sănătoase de la nivel cutanat suferă o mutație la nivelul ADN-ului și încep să se înmulțească necontrolat, formând în timp o masă tumorală. Tumorile pot fi de natură canceroasă sau pot fi benigne. O tumoare canceroasă se poate răspândi în alte părți ale corpului, invadând alte organe la distantă, proces denumit metastazare. O tumoare benignă crește în dimensiuni, dar nu se va răspândi. Cancerul de piele se poate vindeca dacă este depistat la timp și tratat imediat. Chiar dacă tratamentul a fost reușit însă, persoanele care au suferit de această maladie sunt predispuse la recidivă. 35-50% din pacienții diagnosticați cu carcinom bazocelular vor dezvolta un alt cancer de piele într-un interval de cinci ani.

Cancerele de piele non-melanom cuprind carcinoame bazocelulare și carcinoame cu celule scuamoase. Acestea sunt rareori letale, dar tratamentul chirurgical este dureros și adesea desfigurant. Cancerele de piele de tip non-melanom sunt cele mai frecvente în părțile corpului care sunt în mod obișnuit expuse la soare, cum ar fi urechile, fața, gâtul și antebrațele. Aceasta implică faptul că expunerea repetată pe termen lung la radiații UV este un factor major de risc.

Melanomul malign, deși este mult mai puțin răspândit decât cancerele de piele de tip non-melanom, este principala cauză de deces din cauza cancerului de piele. De la începutul anilor 1970, incidența melanomului malign a crescut semnificativ, în medie cu 4% în fiecare an în Statele Unite. Un număr mare de studii indică faptul că riscul de melanom malign se corelează cu caracteristicile genetice, individuale și cu comportamentul unei persoane privind expunerea la razele UV.

Cancerul de piele este cel mai frecvent asociat cu o expunere îndelungată la radiațiile UV. Acestea în cantităţi mici sunt benefice pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate. Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează și funcția sistemului imunitar.

Principalii factori de risc sunt: un număr mare de alunițe fiind cel mai puternic factor de risc pentru populațiile cu pielea deschisă la culoare, ten palid, ochi albaștri și păr roșcat sau deschis,expunerea ridicată și intermitentă la razele solare UV, mai multe studii epidemiologice susțin o asociere pozitivă cu istoricul arsurilor solare, în special apărute la o vârstă fragedă.

Potrivit datelor statistice de la nivel internațional și european, cancerul de piele este cel mai frecvent cancer din Statele Unite și din întreaga lume. 1 din 5 americani va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani, iar mai mult de 2 persoane mor de cancer de piele în SUA la fiecare oră. În SUA, peste 9.500 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de piele în fiecare zi. Conform datelor statistice furnizate de INS (date colectate de DSP-urile județene de la cabinetele de medicina de familie), incidența melanomului malign s-a menținut în perioada 2015-2019 în jurul cifrei de 4 %000 loc, în timp ce incidența pentru alte tumori malign ale pielii a crescut de la 6,65%000 loc în 2015 la 8,23%000 loc în anul 2019.

În Dolj, incidența melanomului malign în 2019 este 1,92%000 loc, iar incidența altor tumori maligne ale pielii în același an este de 5,77%000loc. Mortalitatea datorată melanomului malign a crescut ușor de la 1,91%000 loc. în 2015 la 2,04%000 loc. în 2019, în timp ce mortalitatea prin alte tumori maligne de piele a scăzut de la 2,3%000 loc în 2015 la 2,1%000 loc în anul 2019. Mortalitatea la ambele patologii este semnificativ crescută în rândul bărbaților.

La nivel mondial țările cu cea mai mica rată a incidenței cancerelor de piele sunt El Salvador și Bahrein cu 0,1 la 100000 locuitori.În Europa țările cu cele mai mici rate ale incidenței și mortalității prin cancere de piele sunt Albania și Muntenegru.

A fost realizat și un sondaj privind expunerea la radiații ultraviolete. 98,5% dintre respondenți cred că expunerea la soare prelungită și neprotejată poate afecta sănătatea, în timp ce 97,9% cred că există și o legatură între expunerea la UV și apariția cancerelor de piele. Ca mijloace de protecție împotriva radiațiilor UV, respondenții au declarat că folosesc: Cremă de protecție 81,2%, Pălărie cu boruri late 59,2%, Bluză cu mânecă lungă 34,7%, Ochelari de soare 69,6%. Acestea sunt, de altfel, și recomandările medicilor, la care se adaugă evitarea expunerii la soare la orele de vârf.

Politica