sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiovenii schimbă tramvaiele din oraș. Primarul a semnat contractul de furnizare

17 tramvaie noi ar urma să circule în Craiova. Acesta sunt cumpărate cu fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării. Reprezentanții companiei Pojazdy Szynowe PESA și primarul orașului au semnat, luni, contractul de furnizare. Primul tramvai va fi livrat abia la sfârșitul anului viitor.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea mobilității urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public în municipiile – reședință de județ, ecologic și modern, care să conducă la reducerea cantităților de CO2 și emisii poluante deversate în atmosferă, reducerea numărului de autoturisme în trafic, creșterea numărului de persoane care utilizează transportul în comun cu impact asupra fluidizării traficului rutier.
Totodată, proiectul vizează reînnoirea materialului rulant pe rute actualmente în operare din Municipiul Craiova. Tramvaiele achiziționate vor fi utilizate pentru furnizarea serviciilor de transport public local.

„Ne dorim pentru cetățenii Craiovei să aibă parte de un transport foarte confortabil. Este important de știut că tramvaiele nu vor ajunge mâine sau săptămâna viitoare, așa cum ne așteptăm. Din păcate, este destul de mare această durată a contractului, de 24 de luni, dar așa s-a întâmplat peste tot. Nicio firmă nu are tramvaiele direct pe stoc. Vorbim despre 17 tramvaie. Primul ar urma să fie livrat în a 22-a lună a contractului. Noi am avut o discuție cu firma poloneză și ne-au asigurat că vor face eforturi să le primim mai repede. Tramvaiele vor fi echipate cu sisteme de ventilație, încălzire și aer condiționat, cu sistem ticketing și GPS și cu sistem de supraveghere video la interior și exterior”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele PESA le garantează craiovenilor că vor avea parte de cele mai bune și mai frumoase tramvaie și se declară încântat de colaborările pe care le are pe teritoriul României.
„Suntem foarte fericiți pentru că putem să livrăm tramvaie către România. Tramvaiul care este dedicat Craiovei este unul la care avem experiență de producție și care este folosit de mult timp în Polonia. Tramvaiul acesta este cel mai modern model din producția noastră și a fost pus și la dispoziția unor capitale din Europa. Furnizorii ne spun că acest tramvai este cel mai bun, făcând o balanță între siguranță și estetic. La Craiova trebuie să aducem cel mai bun și cel mai frumos tramvai”, a spus președintele firmei poloneze.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a recunoscut că își dorea să colaboreze cu o firmă din țară, dar acest lucru nu a fost posibil.
„Ne-am fi dorit să fie o firmă din România, dar, din păcate, la licitația aceasta nu a participat nicio firmă din țară. Cea care a decis câștigătorul este o instanță de judecată. Am așteptat 2 ani de zile procedura de licitație, așa cum se întâmplă la contracte așa mari. Încă de acum 4 ani am început să lucrăm la caietul de sarcini. Așadar, așteptăm ca anul viitor să putem să schimbăm tramvaiele pe care le avem de 40 de ani”, a mai spus primarul Craiovei.

Caracteristici:
– Lungime totală: 27,00 m;
– Înălţime totală exterioară: 3,60 m (fără echipamentele de pe acoperiş şi pantograful);
– Înălţime totală interioară: 2,10 m;
– Lăţimea totală: max. 2,40 m;
– Înălţimea podelei în zona uşilor de acces: max. 350 mm de la nivelul şinei;
– Podea 100% coborâtă pe toată suprafaţa destinată pasagerilor, fără trepte şi înclinări pe lungime de max. 18%;
– Capacitatea de transport totală: 218 locuri, din care 58 pe scaune fixe, nerabatabile, plus vatmanul;
– Viteza maximă de deplasare: 70 km/h, limitată cu dispozitive de limitare la 50 km/h;
– Patru uşi duble şi două uşi simple;
– Echipare cu sisteme de încălzire, ventilaţie şi condiţionare a aerului;
– Echipare cu sistem de ticketing şi sistem GPS/management, compatibile cu sistemele existente la operatorul R.A.T. SRL;
– Echipare cu sistem de supraveghere video la interior şi exterior (10 camere).

Politica