joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Județul Mehedinți, sub Cod galben de caniculă. Recomandări ale autorităților

Mehedințenilor le este adus la cunoștință Codul galben de caniculă anunțat pentru intervalul 15-16 iulie, la care se adaugă disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

Totodată, începând de joi, 15 iulie, ora 14.00, până vineri 16 iulie, la ora 23.00, județul Mehedinți se va afla sub atenționare meteorologică Cod galben, ce vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată, conform informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie. În intervalul menționat, sunt prognozate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

În acest sens, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți au transmis, printr-un comunicat, o serie de recomandări vis-a-vis de alerta de ploi torențiale, respectiv de caniculă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În situația manifestării vântului puternic, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasările și să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise care le asigură protecția.

În perioadele caniculare, facem apel la cetățeni să evite aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare, între orele 11:00 – 18.00.

În spații deschise deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

Pentru siguranța lor, cetățenii sunt sfătuiți să poarte haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Aceștia trebuie să consume 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sucuri naturale și ceaiuri călduțe (un pahar la 15-20 de minute). Totodată, trebuie să evite băuturile alcoolice și pe cele care conțin cafeină, dar și alimentele cu conținut sporit de grăsimi”, se arată într-un comunicat al ISU Mehedinți.

Nu în ultimul rând, în perioadele de caniculă și secetă prelungită, arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, după cum susțin reprezentanții Inspectoratului.

Politica