sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Epidemiologii avertizează: Tulpina Delta (indiană) va deveni dominantă la finalul lunii august

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că tulpina Delta (indiană) a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată.

„La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august”, consideră el.

Jurma adaugă că la tineri infecţia cu tulpina Delta se poate confunda cu o răceală, iar în acest fel se poate răspândi boala.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În această perioadă orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată de preferinţă cu RT-PCR”, afirmă Octavian Jurma, potrivit psnews.ro

„Nu doar ca tuplina Delta (indiană) a fost confirmata oficial în România încă din luna aprilie 2021, dar se află deja în circulaţie comunitară şi în creştere exponenţială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată. Aşa cum se vede din graficul de mai jos ponderea variantei Delta sa în totalul variantelor VOC (variante care produc îngrijorare) creşte rapid. Astfel numărul total de infectări cu tulpina Delta a ajuns să fie de 2x mai mare decât tulpina Gamma (braziliană) deşi este în circulaţie de 2x mai puţin timp„, afirmă Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Potrivit epidemiologului, tulpina indiană (Delta) infectează mai uşor adulţii care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar şi tinerii nevaccinaţi din zona 18-24 de ani.

„Tabloul clinic este de asemenea uşor diferit la tineri decât până acum. „Răcelile” de care se plâng tot mai multi tineri pot fi de fapt infecţii cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febra. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună.

Tinerii pot confunda uşor o răceală cu infecţia cu Delta şi astfel vor participa la evenimente sociale şi răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinaţi. Subliniez asta pentru că am auzit deja stiri că, după renunţarea la mască, la noi în ţară a crescut numărul de răceli sezoniere, dar că nu e cazul să ne îngrijorăm. În aceasta perioadă orice răceala trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testata de preferinţă cu RT-PCR„, consideră Octavian Jurma.

Și  expertul OMS Alexandru Rafila a vorbit despre varianta Delta.

Potrivit acestuia, dacă populaţia se vaccinează, nu vom avea motive de îngrijorare.

„Avem un număr foarte mic de cazuri în momentul de faţă. Remarcaţi că informaţiile legate de raportarea zilnică arată în jur de 100 de cazuri noi. E clar că nu putem discuta în momentul de faţă decât de o transmitere sporadică”, a declarat Alexandru Rafila, expert OMS.

„Nu se pune deocamdata problema unei a treia doze, sunt studii recente care sunt relevante din punct de vedere ştiinţific şi care arată că, mai ales vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager oferă o bună protecţie şi faţă de varianta Delta, chiar dacă ceva mai mică, oricum undeva între 80% şi 90% grad de protecţie. Este un procent bun care recomandă vaccinarea”, a mai adăugat expertul.

Varianta Delta a coronavirsului a ajuns din India în peste 70 de ţări şi este pe cale să devină dominantă la nivel global. Este semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care adaugă: evoluţia pandemiei de COVID-19 este însă foarte dinamică.

În România au fost raportate 35 de contaminări cu această tulpină modificată genetic.

Politica