joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dosarul „Colectiv”, amânat încă o dată

Dosarele incendiului din clubul „Colectiv” au fost reunite miercuri, după ce cu o zi înainte Curtea de Apel București hotărâse ca foștii patroni să fie judecați separat de funcționarii implicați în dosar. Finalul procesului, deși era programat pentru miercuri, a fost amânat astfel cu trei luni, din cauza neînțelegerilor privind procedura de judecată. 

Discuțiile cu privire la despărțirea dosarelor „Colectiv” au pornit de la încadrarea juridică a faptelor pentru care au fost trimiși în judecată și condamnați în primă instanță funcționarii publici din acest dosar. Este vorba despre fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, mai mulți subalterni ai acestuia, dar și despre cei doi foști pompieri acuzați de abuz în serviciu în acest caz.

Mai exact, între cei doi judecători de la Curtea de Apel București, care au analizat în ultimul an acuzațiile în acest dosar și au audiat zeci de persoane, există divergențe cu privire la această încadrare juridică – dacă faptele au fost comise sau nu cu intenție, ceea ce cântărește în limitele de pedeapsă ce pot fi stabilite în cazul unei condamnări definitive. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

La termenul anterior s-a decis despărțirea dosarelor: patronii să fie judecați separat, pentru că în privința acuzațiilor aduse acestora nu sunt discuții între cei doi judecători, iar cu privire la celelalte persoane, să intervină în proces un al treilea magistrat, care să încline balanța, scrie digi24.ro

Procesul se află în faza de apel, după ce, la 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

65 de oameni au murit, iar alte sute de persoane au fost rănite, pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv unde avea loc concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album. Sute de fani au intrat în încăpere printr-un container, o improvizație în care zeci de persoane aveau să rămână blocate după izbucnirea flăcărilor în încercarea de a se salva. În momentul în care scânteile de la niște artificii au aprins materialul izolator al încăperii, cei din club s-au grăbit să iasă afară, dar când au deschis ușile, a intrat oxigenul, care a alimentat flăcările și acestea au cuprins întreaga încăpere ca o explozie. 153 de secunde a durat incendiul, suficient pentru ca destinul a sute, chiar mii de persoane să fie schimbat.

Politica