vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SUA și Rusia au emis o declarație comună, după summitul de la Geneva: Un război nuclear nu trebuie să aibă loc niciodată

Primul summit dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat miercuri cu o declarație comună referitoare la „stabilitatea strategică”. Casa Albă a dat-o publicității după conferința de presă susținută de președintele american la Geneva, conferință în care Joe Biden menționa, între altele, că ultimul lucru pe care și l-ar dori acum Vladimir Putin ar fi un nou Război Rece. 

Și președintele rus menționase în propria sa conferință de presă că a convenit cu Joe Biden să reia dialogul pe tema controlului armamentului. 

Liderul american a spus că va fi nevoie de timp pentru a determina dacă dialogul strategic va funcționa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Noi, președintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, observăm că Statele Unite şi Rusia au demonstrat că, inclusiv în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese asupra obiectivelor comune în sensul asigurării predictibilităţii în domeniul strategic și pentru reducerea riscurilor de conflicte militare şi a ameninţării unui război nuclear”, se arată în Declaraţia comună adoptată de SUA şi Rusia după summitul de la Geneva.

„Recenta prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic – n.r.) este un exemplu în ceea ce privește angajamentul nostru pentru controlul armelor nucleare. Astăzi, reafirmăm principiul că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să aibă loc niciodată”, subliniază cei doi lideri.

„În concordanţă cu aceste obiective, Statele Unite şi Rusia se vor implica împreună într-un dialog bilateral, în scopul stabilităţii strategice în viitorul apropiat, un dialog care va fi elaborat şi solid. Prin acest dialog, vom căuta să punem baza pentru viitoare măsuri de control al armamentului şi de reducere a riscurilor”, promit Joe Biden și Vladimir Putin. 

La începutul acestui an, Rusia și Statele Unite au ajuns, pe ultima sută de metri, la un acord pentru prelungirea cu cinci ani a Tratatului New START, unul dintre puținele rămase în vigoare în domeniul armamentului nuclear între cei doi foști inamici ai Războiului Rece, scrie Digi24.

Semnat în 2010, New START reglementează controlul armelor la nivel global şi limitează numărul focoaselor nucleare strategice, al rachetelor şi bombardierelor pe care SUA şi Rusia le pot desfăşura.

Politica