luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicii de familie refuză să vaccineze anti-COVID

Medicii de familie din județul Olt s-au răzgândit în ceea ce privește imunizarea anti-COVID a cetățenilor în cabinetele proprii.

Inițial, s-au trecut pe listă 155 de medici de familie, însă a rămas doar unul pregătit să înceapă procesul de vaccinare, potrivit olttv.ro. Restul cadrelor medicale au fost bulversate de modificările ordonanței de urgență emisă de Guvern, care prevede vaccinarea în cabinetele de familie.

Totodată, faptul că a fost distribuit doar un singur fel de vaccin îi nemulțumește pe medicii de familie, care miercuri ar fi trebuit să înceapă imunizarea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Dacă se cere respectată condiția de circuite, nu poate fi realizată vaccinarea în cabinetele medicilor de familie pentru că sunt puține care au intrare și ieșire separată. S-au modificat de atât de multe ori încât nu mai știi ce se dorește de fapt. Faptul că nouă ne dau doar vaccinul Johnson&Johnson iar este un motiv de respingere, pentru că oamenii nu vin – principalul motiv acesta este, nu mai avem pe cine vaccina, pe lângă circuit.

În ultimele două săptămâni s-au înscris foarte puțini în centrele de vaccinare, pentru că au apărut neînțelegeri. În ianuarie, când a vrut lumea, nu erau vaccinuri, iar acum când sunt vaccinuri, nu mai sunt doritori”, a spus Viorel Rădulescu, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din Olt.

A fost modificat și tariful medicilor de familie care vaccinează anti-SARS-CoV-2, fiind stabilită suma de 40 de lei pentru fiecare pacient.

Rămâne de văzut câți medici de familie din Olt se vor trece, din nou, pe liste. Autoritățile au decis refacerea contractelor cu aceștia după ce aproape toți au refuzat să administreze serul, mai adaugă sursa citată.

Astfel, cadrele medicale din Olt care își desfășoară activitatea în cabinetele de familie mai au la dispoziție 10 zile în care să-și dea acordul privind implicarea în procesul de vaccinare, refăcându-și contractele.

Peste 100 de medici de familie doljeni, pregătiți să vaccineze

Pe de altă parte, în Dolj, un sfert din medicii din cabinetele de familie și-au exprimat dorința pentru imunizarea cetățenilor care le trec pragul. Se va folosi tot serul Johnson&Johnson, considerat cel mai avantajos de autoritățile din Sănătate.

„În Dolj, s-au trecut pe liste pentru vaccinare 119 medici de familie din totalul de 416. Din cei 119, aproape 30 sunt numai din Craiova.

Pacienții vor fi imunizați cu Johnson&Johnson, pentru că este cel mai benefic – are condiții bune de păstrare, având în vedere cp doar îl scoți din frigider și se administrează într-o singură doză. Noi mergem la celelalte centre de vaccinare din două în două ziel ca să ducem vaccinurile”, a precizat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

În ceea ce privește județele Gorj, Mehedinți și Vâlcea, medicii de familie s-au trecut pe liste într-un număr destul de restrâns. În Gorj, 59 de medici de familie au fost de acord să vaccineze în cabinetele lor, în Mehedinți, 55, iar în Vâlcea – 29. 

Politica