sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Video/ Secția de Psihiatrie a SJU Slatina, în flăcări. Un pacient a incendiat izolatorul

Un incendiu de proporții a avut loc, miercuri dimineața, în cadrul Secției de Psihiatrie a SJU Slatina. Aproape 40 de pacienți au fost evacuați, fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție.

Din primele cercetări efectuate, incendiul ar fi pornit de la un pacient care avea o brichetă asupra lui. Acesta a dat foc izolatorului în care se afla, flăcările propagându-se rapid din cauza materialelor ușor inflamabile din cameră. A fost deschisă o anchetă pentru a se stabili cu exactitate cele întâmplate.

„Se efectuează cercetări la fața locului, atât de către colegii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru că vorbim de un incendiu și trebuie să stabilească cauza care a dus la apariția acestuia, alături de colegii de la Inspectoratul de Poliție Județean – Serviciul de Criminalistică, care efectuează cercetări în vederea stabilirii vinovăției pentru infracțiunea de distrugere de bunuri și punerea în pericol a vieții oamenilor”, conform prefectului județului Olt, Florin Homorean.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit reprezentanților ISU Olt, opt pacienți au fost transportați la UPU Slatina, opt persoane au fost transferate la fosta Secție de Psihiatrie din Slatina, strada Drăgănești, 16 pacienți au fost transportați la Spitalul de Psihiatrie Schitu, iar patru persoane au fost externate.

Oamenii legii continuă cercetările în acest sens. De asemenea, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slatina, Dan Stana, a declarat pentru „Jurnalul Olteniei” că Secția a fost dată în folosință abia anul trecut, toate instalațiile electrice fiind noi, fără probleme.

„Este o anchetă în desfășurare. Important este că pacienții au fost evacuați în timp util și nu avem victime; sunt doar 6 pacienți care au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Slatina, dintre care 5 cu atac de panică și numai unul cu suspiciune de intoxicație cu monoxid de carbon.

Focul a izbucnit într-o cameră de tip izolator, special amenajată pentru pacienții internați cu forme severe și acolo era izolat un pacient. Acolo a izbucnit incendiul. În rest, fumul s-a propagat în toată clădirea.

Locația este nouă, de excepție, unde Secția s-a mutat anul trecut. Instalațiile sunt verificate și nu există probleme de genul acesta. Vom vedea ce stabilesc sigur anchetatorii”, a precizat Dan Stana, managerul SJU Slatina.

În urma evenimentului de miercuri a fost deschisă și o linie telefonică unde pot suna rudele și aparținătorii pacienților, pentru a se interesa de starea acestora, precum și de locul unde au fost transferați. Numărul de telefon este 0722359050.

Incendiul a fost lichidat în timp util, după ce focul s-a manifestat la izolatorul unității spitalicești, la parterul şi etajul I al imobilului, situat pe strada Trandafirilor, din Slatina.

„Starea pacienților este bună, fiind mulți pacienți implicați, dar nu afectați. Există la Spitalul Județean Slatina, la UPU, 8 pacienți care sunt în curs de evaluare, dar nu este o situație gravă. Nu este o intoxicație cu fum; unul dintre pacienți are un sindrom de detresă respiratorie, dar el exista anterior situației. Restul nu sunt intoxicați cu fum și nu sunt arși.

Pentru restul pacienților care erau într-o stare normală s-au găsit două soluții de relocare în Slatina.

Nu aveam pacienți confirmați cu Covid-19, ci contacți. Autorul incendiului este la spital și face parte din cei aflați în cod galben”, a transmis Dr. Luciana Rotaru, coordonator SMURD Dolj.

Ministerul Sănătății a fost și el anunțat cu privire la evenimentul de la Slatina. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii – Monica Althamer va discuta cu autorităţile locale și va evalua astfel situația.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a informat că la stingerea incendiului au intervenit autospeciale din cadrul ISU Olt, Dolj, Teleorman și Vâlcea.

·        De la ISU Olt: 4 mașini stingere, 1 Autoscară, 1 descarcerare, 7 ambulanțe SMURD, 6 ambulanțe SAJ;

·        ISU Dolj: 1 mașină stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 2 ambulanțe SMURD, 1 Spital Mobil;

·        ISU Teleorman: 1 autospecială transport victime multiple, 2 Ambulanțe SMURD;

·        ISU Vâlcea: 2 ambulanțe SMURD.

Un incendiu asemănător a avut loc, acum o lună, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, în urma căruia trei cadre medicale au sărit pe geam. Focul ar fi fost provocat atunci tot din cauza unei paciente care a dat foc unei saltele cu o brichetă.

A fost demarată și o anchetă în acest sens, iar poliția a deschis dosar penal pentru distrugere sau vătămare corporală din culpă.

„Clinica de Psihiatrie de la Parcul Romanescu este recent reabilitata, instalațiile electrice sunt verificate lunar în toate spitalele din subordinea municipalității, iar la aceasta unitate sanitară, în toate saloanele și pe holuri, sunt montate camere de luat vederi. Astăzi a avut loc un incident, la parterul clădirii, după ce o pacienta a dat foc unei saltele. Nu există victime intoxicate cu fum sau având arsuri. În schimb, trei medici au sărit de la etajul 1, speriați din cauza fumului. Vom declanșa o anchetă ca să verificăm de ce pacienta avea o brichetă asupra ei si de ce medicii de gardă nu s-au asigurat ca pacienții sunt evacuați pentru a fi preîntâmpinat orice pericol” –a transmis atunci primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Politica