Conecteaza-te cu noi

Actualitate

O treime din cei programați la vaccinare cu AstraZeneca nu s-au prezentat

Publicat

pe

Peste 200.000 de persoane care erau programate la vaccinare cu AstraZeneca și-au anulat programarea începând cu luna martie, când au început să apară relatări despre o posibilă legătură între acest vaccin și tromboze severe.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.

„Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea”, a spus el.

„Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Gheorghiță.

Acesta a mai precizat că sunt așteptate recomandările EMA și a apreciat că probabil vor fi indicații pentru persoanele cu risc de tromboze.

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin după ce un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existența unei „legături” între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze semnalate după administrarea acestuia, scrie digi24.ro

„Suntem și noi informați vizavi de declarația oficialului EMA. Încă nu e finalizată ședința colectivului de farmacovigilență care va transmite recomandări. Ne așteptăm să fie făcute recomandări particulare, pentru persoane la risc de a dezvolta tromboze. (…) Nu ne așteptăm la o retragere a autorizației de punere pe piață a vaccinului, probabil vor fi recomandări de modificare a prospectului”, a spus Gheorghiță.

EMA nu are încă o poziție oficială privind această declarație.

În martie, EMA spunea că nu a stabilit o legătură clară între tromboze și vaccin, dar că va continua cercetările, și că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

Continue Reading