vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Tulpina braziliană de COVID, de două ori mai contagioasă decât cea inițială

Noua tulpină de COVID raportată pentru prima dată în Brazilia, cunoscută sub denumirea P.1, este de până la 2,2 ori mai transmisibilă decât varianta inițială a SARS-CoV-2.

Un studiu, realizat de cercetătorii din Brazilia şi Marea Britanie, care încă nu a fost evaluat sau publicat într-un jurnal medical arată că varianta braziliană este vinovată de creşterea numărului de cazuri de COVID depistate în Manaus, capitala statului brazilian Amazonas, în timpul celui de al doilea val al pandemiei, la sfârșitul anului 2020, scrie libertatea.ro

Cercetătorii au secvenţiat probe de la persoane infectate între noiembrie 2020 și ianuarie 2021 în Manaus, unde a fost detectată prima dată noua variantă, și au constatat că, în decursul a şapte săptămâni, această tulpină a ajuns să reprezinte cauza a 87% din totalul infecțiilor cu coronavirus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii de știință au identificat 17 mutații, dintre care 10 în proteina de suprafață, utilizată de virus pentru a intra în celule. Trei dintre mutațiile din proteina spike ajută virusul să se lege de celulele umane.

Potrivit studiului, varianta P.1 este undeva între 1,4 și 2,2 mai transmisibilă decât tulpina iniţială de COVID. De asemenea, noua tulpină poate reinfecta foştii pacienţi COVID, care au trecut prin boală cu alte tulpini. Procentul celor care ar putea să se reinfecteze este cuprins între 25% şi 65%.

Șase cazuri ale variantei P.1 au fost raportate în Marea Britanie săptămâna aceasta, autorităţile britanice făcând luni un apel pentru găsirea uneia dintre persoanele care au adus noua tulpină din Brazilia în UK.

În Statele Unite, 10 cazuri ale variantei P.1 au fost identificate în Alaska, Florida, Maryland, Minnesota și Oklahoma, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

spot_img
spot_img

Politica