marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ONU: Toate proiectele de exploatare a cărbunelui trebuie să înceteze imediat

Toate proiectele planificate de exploatare a cărbunelui trebuie să înceteze pentru ca lumea să renunțe cât mai repede la „dependența mortală” de această sursă de energie care sufocă planeta, spune Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.

Apelul a fost făcut în deschiderea summitului unui grup de țări și companii (PPCA – Powering Past Coal Alliance) care încearcă să elimine cărbunele ca formă de producție de energie, notează digi24.ro

PPCA a fost fondată de Regatul Unit și Canada în 2017, UK fiind una dintre țările care  susține că va elimina complet folosirea cărbunelui până în 2024, dar care acum se confruntă cu presiuni pentru deschiderea unei noi mine de cărbune în regiunea Cumbria din nordul Angliei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Regatul Unit urmează să găzduiască un summit climatic al ONU în noiembrie. La această reuniune, PPCA a anunțat că două alte țări se vor alătura inițiativei, Ungaria și Uruguay. Membrii PPCA se angajează să renunțe la arderea cărbunelui pentru a genera energie până în anul 2030 în țările dezvoltate și să reducă folosirea sa cu 80% la nivel global.

„Astăzi, fac un apel la toate guvernele, companiile private și autorități locale să îndeplinească trei pași. În primul rând, să anuleze toate proiectele bazate pe cărbune pentru a încheia această dependență mortală. În al doilea rând, să încheie toate finanțările internaționale oferite minelor de cărbuni. În al treilea rând, să demareze efortul global pentru a organiza tranziția muncitorilor din domeniu către alte sectoare, inclusiv prin discuții la fiecare uzină în parte”, a spus Guterres.

Politica