vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Poliţiştii au protestat, din nou, în Craiova

Poliţiştii şi-au strigat, din nou, nemulţumirile în faţa Prefecturii Dolj. Aproape 100 de oameni ai legii şi-au cerut, luni, drepturile salariale în stradă. La Craiova au venit şi sindicaliştii din Mehedinţi.

Printre solicitările poliţiştilor şi a personalului contractual s-au regăsit abrogarea art. I din OUG 226/2020, prin care se anulează aplicarea etapizată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (art. 38), de la 1 ianuarie 2021, abrogarea art. VIII (7) din OUG 226 / 2020 care anulează indexarea pensiilor  militare de stat, cu rata inflației, în cursul acestui an, eliminarea discriminării polițiștilor judiciariști – specialiștilor din structurile de investigații criminale, actualizarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, sau acordarea unui supliment salarial pentru risc medical și angajaților din Ministerul Afacerilor Interne. Poliţiştii au menţionat şi problema vouchere-lor de vacanţă, despre care Guvernul a publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial,  partea I a OUG nr. 8, prin care anulează voucherele de vacanță și decontul serviciilor turistice.

„Îmi doresc să-mi daţi voucher-ul înapoi. Acei 1450 de lei cu care îmi duc copilul în vacanţă. Dacă nu, o să vi-l dau dumneavoastră să-l duceţi în vacanţă”, a spus o poliţistă particpantă la protest.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Protestele poliţistilor au fost aduse în discuţie, încă de la finalul anului 2020, când Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România (FSNPPC) a luat în calcul posibilitatea acestor proteste.

” Încă de la finalul anului trecut, FSNPPC a luat hotărârea de începere a unor activităţi de protest, pentru că actuala guvernare nu înţelege să respecte legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte salarizarea. Au hotărât brusc în laboratoarele politice să sisteze aplicarea legii 153.  Prin această lege poliţiştii, find ultima categorie de bugetari care trebuia să primească eşalonarea de aducere la linia legii cadru de salarizare, pentru că rămăsese singura categorie care nu era aliniată”, a declarat Mihai Bărbulescu, Preşedinte Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, filiala Mehedinţi.

Protestul este unul la nivel naţional şi a început duminică, ora 9.00 la Timişoara, protestele continuând apoi la Drobeta Turnu Severin. De la Craiova, protestatarii vor merge în Slatina, protestul având ca punct final pichetarea, marţi, a 15 zone din Bucureşti, inclusiv Piaţa Victoriei.

Protest CEO la Craiova

Luni a fost ziua protestelor în Craiova. După miting-ul polițiștilor și sindicaliștii de la Complexul Energetic Oltenia au protestat luni în fața Prefecturii Dolj. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că în Programul de restructurare elaborat de CEO este prevăzută externalizarea SE Craiova II, ceea ce, spun ei, va duce la disponibilizări de personal.

Protestatarii cred că situația lor este similară cu cea a minerilor din Lupeni, motiv pentru care simt o mare instabilitate și în domeniul lor de activitate.

Nivelul salarial și vârsta de pensionare sunt alte nemulțumiri pe care protestatarii le-au exprimat.

Conform sindicaliștilor, protestele vor continua până joi în intervalul 10:00-13:00, în cadrul manifestațiilor, fiind programată și o întrevedere a acestora cu Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca.

Politica