vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Donație de ziua lui Brâncuși la Muzeul de Artă

Vineri s-au împlinit 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Muzeul de Artă din Craiova a primit, cu această ocazie, o donație din partea  familiei Tomiță Țuțuianu și anume un bust  al marelui sculptor care va fi amplasat la intrarea în Centrul International Constantin Brâncuși.

„Astăzi 19 februarie, fiind ziua în care se omagiază nașterea patriarhului sculpturii moderne, Constantin Brâncuși, s-a considerat potrivit să aibă loc și donația acestui bust în bronz ce poartă titlul Portretul lui Constantin Brâncuși. MAC este nimic mai mult decât destinatarul acestei donații și nu intenționează să-i aroge vreo altă contribuție la acest demers, afară de acela de păstrator al unei lucrări realizată în bronz. Corifeii acestei donații sunt criticul și istoricul Tudor Nedelcea și vicepresedintele CJ Dolj Antonie Solomon și desigur proprietarii lucrarii. Dânșii au considerat oportun ca această donație să aibă loc astazi 19 februarie, fiind o zi cu semnificații ample în isoria artei universale dar și a României.”, a spus Emil Ștefârță, managerul muizeului de artă, într-o postare pe pagina de facebook.

Acesta a mai adăugat că bustul se afla de ani buni în posesia muzeului, fără indicarea în registre a numelui autorului și că din cercetările acestora, a rezultat că bustul este replica mărită a unui bust realizat în pastă de modelaj de Milita Pătrașcu, bust care s-a pierdut, dar al cărui mulaj original se păstrează la Tg Jiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a consemnat evenimentul printr-un comunicat de presă. „Se împlinesc astăzi 145 de ani de când, în Hobița, un titan își începea destinul care avea să-l proiecteze în nemurire. Unul dintre acei oameni, puțini la număr, după a căror trecere prin viață omenirea se va uita în urmă și va trebui să admită că totul s-a schimbat. Pe acest titan îl omagiem astăzi la Craiova, locul care poartă urmele sale uriașe. Locul în care Constantin Brâncuși spunea că s-a născut a doua oară. Dar, ca să îmbrățișăm adevărul până la capăt, și Craiova a renăscut odată cu Brâncuși, așa cum a renăscut prin fiecare dintre marile figuri care, pornind de aici, i-au dus numele în cele mai îndepărtate locuri ale lumii. Și cred că este o datorie sfântă a prezentului să se asigure că acești coloși ai noștri vor rămâne mereu vii. Se întâmplă, iată, și astăzi, prin acest gest de o rară generozitate care îmbogățește patrimoniul Muzeului de Artă, se va mai întâmpla nu peste mult timp, atunci când vom putea să deschidem porțile acestui templu închinat sculptorului nostru de geniu și să îi primim printre noi pe primii oaspeți ai Centrului Internațional «Constantin Brâncuși. Dar toate acestea rămân, în definitiv, doar gesturi firești prin care așezăm la locul cuvenit personalitățile care și-au pus amprenta asupra omenirii. Privind înapoi în timp, la anecdotica relatare despre întâlnirea dintre titanul din Hobița și faimosul magnat Rockefeller, îndrăznim să spunem astăzi: «Maestre, este o onoare să vă putem mătura atelierul»!“, a declarat Cosmin Vasile.

La eveniment a participat și Antonie Solomon, Vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, care a ținut să amintească despre faptul ca zona olteniei ne-a oferit o moștenire amplă de personalități. „Un popor fără cultură e un popor mort. Trebuie să avem grijă de ceea ce ne-au lăsat, dacă nu putem să sunăm și la 112 și nimeni nu mai poate salva istoria pe care eu o doresc la vedere, adică numărul statuilor să bată numărul panourilor publicitare. Și mă gândesc câte lucruri putem să facem fiindcă noi, acest județ, a avut un rol important în economia Războiului de Independența și vă întreb unde este „Asta-i muzica ce-mi place”, cum poți să-l pui pe maestrul Tudor Gheorghe într-un loc extrem de vizibil, dar cu un bust de mărimi liliputane și un soclu extrem de înalt? La fel și Ion Oblemenco. Hai să ne trezim fraților! Și trebuie să iubim cu adevărat acest oraș și acest ținut, cu o dragoste nu de un partener de tăvăleală, ci o dragoste adevărată care impune suferință și mai puțină bucurie. Dar noi, oltenii în general și noi românii, nu reușim să coabităm pașnic, nu știm să ucidem pe nimeni, în schimb știm să murim și o dată cu noi seminția noastră oltenească.”, a spus Antonie Solomon într-o postare pe pagina de facebook.

Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1976 în  PeștișaniGorj și după cum este bine cunoscut, a fost unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Politica