sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studiu: Elevii români încep consumul de alcool de la 13 ani

Tinerii români ajung să bea alcool în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme, arată un studiu privind consumul de alcool, tutun şi droguri făcut de Agenţia Naţională Antidrog în şcoli.  Psihologii și medicii toxicologi atrag atenția și spun că acest obicei nesănătos le poate afecta adolescenților memoria și comportamentul.

Potrivit studiului, peste 80% dintre elevii români consumă alcool iar 7% s-au intoxicat cu alcool.

Elevii consumă și tutun. România se află peste media europeană la consumul de tutun. 5% dintre elevii români fumează, în timp ce în Europa 3% fac acest lucru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit raportului, România depășește de două ori media europeană la consumul zilnic de tutun. Mai exact, 5% din elevii români fumează, față de media europeană de aproape 3 procente.

În cadrul studiului ESPAD au fost chestionați 3764 de elevi din România cu vârste peste 16 ani.

Psihologii cred că de vină sunt sărăcia, teribilismului și accesul facil la astfel de produse dar și prețul mic al băuturilor alcoolice, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, notează digi24.ro

La polul opus se află țările nordice. Acolo, consumul de alcool începe la o vârstă mult mai înaintată.

Printre alte comportamente agresive la elevii români se numără și jocurile de noroc dar și petrecerea timpului pe rețelele sociale. Foarte mulți elevi ajung să petreacă 4-5 ore online, chiar în timpul orelor de studii.

Politica