sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pfizer a redus livrările de vaccin către mai multe țări din Europa

Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra în unele țări din UE în această săptămână.

România va primi 50% din dozele planificate pentru săptămâna aceasta, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Livrările vor fi reluate în ritm normal se săptămâna viitoare, iar restanța de 50% va fi livrată în luna martie, a adăugat el, potrivit digi24.ro

Și Polonia s-a confruntat cu o situație similară. A primit luni 176.000 de doze de vaccin, o scădere de aproximativ 50% față de cantitatea așteptată, potrivit autorităților.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Guvernul ceh se pregătește de asemenea pentru cantități mai mici de vaccin, încetinind ritmul campaniei de vaccinare, chiar când se pregătea să înceapă administrarea dozei de rapel.

Sunt și țări care spun că pot gestiona situația. Norvegia, de exemplu, are un stoc de urgență și va continua să administreze dozele de vaccin conform planificării, a potrivit autoritățile

Compania americană a anunțat Bulgaria și Polonia că va înlocui dozele lipsă, potrivit unor oficiali de rang înalt.

Dar Institutul pentru Vaccinuri din Danemarca a declarat că scăderea cu 50% a vaccinărilor în această săptămână va însemna cu 10% mai puține vaccinuri administrate în primul trimestru.

Mai multe țări s-au declarat nemulțumite de reducerea cantității de vaccin livrate.

Italia a anunțat chiar că intenţionează să deschidă acţiuni în justiţie împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor la livrarea vaccinului.

Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccin Pfizer, suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar cu ambele doze.

Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie ar putea fi luată în 29 ianuarie.

Politica