vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinul anti-COVID, transportat cu o dubă de mezeluri

Vaccinul Pfizer/BioNTech a sosit în Bulgaria, sâmbătă, cu acelaşi tip de autospecială frigorifică folosită şi în cazul României, dar apoi autorităţile locate au apelat la firme private pentru distribuirea primelor doze către spitale.

Astfel, la Plovdiv, al doilea oraş ca mărime din Bulgaria, vaccinul a ajuns cu o dubă de  crenvurști și a fost pus spre păstrare într-un frigider sovietic.

În imaginile publicate de portalul Marica.bg se vede momentul recepţiei primelor doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, cel în care camionul unei firme de transporturi speciale – aceeaşi care a adus dozele şi în România – parchează în faţa clădirii Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase şi Parazitare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Transportul a fost întâmpinat de ministrul bulgar al Sănătăţii, prof. Kostadin Angelov, preşedintele sediului naţional de vaccinare Krassimir Gigov, directorul Inspectoratului Regional de Sănătate din Sofia, Dancho Penchev.

De acolo autorităţile bulgare regionale s-au ocupat de transport, astfel încât la Plovdiv 195 de doze au ajuns cu o dubă frigorifică folosită la transportul mezelurilor, colantată cu o reclamă la crenvurşti.

Tot la Plovdiv, cadrele medicale au ales un frigider marca ZiL (n.r. – prescurtarea de la Zavod imeni Likhachyova, fabrica rusească ce poartă numele oficialului sovietic Ivan Alekseevich Likhachev).

Motivul a fost explicat de Dr. Vanya Mancheva, şefa Institutului Regional de Sănătate din Plovdiv: frigiderul din era sovietică este singurul pe care se poate pune lacăt.

„Nu mă veţi certa, prof. Angelov! Avem un ZiL, îl păstrăm pentru că funcţionează. Pentru că numai acesta are un mâner pe care se poate aşeza un lacăt, îl folosim până în ziua de azi. Acum, când vedeţi un ZiL, nu vă şocaţi! Avem frigidere foarte bune!”, i-a spus dr. Mancheva ministrului bulgar al Sănătăţii, scrie Adevărul.

foto: adevarul.ro

Politica