sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nicolae Ciucă, prima declaraţie după ce a fost desemnat premier interimar

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a făcut prima declaraţie de presă după demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului.

Potrivit acestuia, Guvernul îşi va focaliza atenţia în perioada următoare pe gestionarea pandemiei COVID-19 şi punerea în aplicare a strategiei de vaccinare.

„Am preluat conducerea interimară a Guvernului până la formarea noului Executiv. În perioada următoare vom continua să focalizăm atenția Guvernului pe gestionarea pandemiei COVID-19, punerea în aplicare a strategiei de vaccinare, vom continua măsurile economice în sprijinirea celor afectați de criză, ne vom concentra atenția pe finalizarea anului financiar 2020 și pregătirea anului 2021.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vreau să-i mulțumesc domnului Ludovic Orban pentru echilibrul pe care a reușit să-l realizeze între măsurile pentru COVID-19 și măsurile economice”,  a declarat premierul interimar Nicolae Ciucă.

El a menţionat că, în aceasta perioadă, va continua să asigure atribuţiile de ministru al Apărării Naţionale.

Nicolae Ciucă a preluat marţi dimineaţă mandatul de premier interimar, după desemnarea de luni seară de către preşedintele Klaus Iohannis.

Născut în comuna Plenița din Dolj la data de 7 februarie 1967, Ciucă este un politician român, membru al Partidului Național Liberal, care și-a câștigat respectul în rândul cetățenilor mai ales datorită carierei sale militare.

A absolvit Liceul Militar ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova în 1985, iar în 1988, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi ,,Nicolae Bălcescu” de la Sibiu. După absolvirea Școlii militare, a fost repartizat drept comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989-1992 a fost comandant pluton cercetare şi instrucţie, la Batalionul 121 Cercetare.

În anul 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare. În perioada 1992-1993 a fost ofiţer de stat major în biroul operaţii, la acelaşi batalion. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme întrunite, în perioada 1993-1995, după absolvire fiind numit ofiţer de stat major la Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată, potrivit Agerpres. Foarte important de menționat că în perioada 1996-1997, a participat la misiunea UNAVEM III, Angola, ca ofiţer de stat major. În anul 1997 a urmat Cursul de stat major tip brigadă.

Totodată, între 1998-2001 a fost şef de stat major la Batalionul 26 Infanterie, perioadă în care a absolvit și Cursul de instructori pentru menţinerea păcii, susținut în Turcia, în anul 1999, Cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii) şi Cursul de limba engleză în anul 2000, iar în anul 2001, Cursul JOINT şi operaţii multinaţionale. În 2000 a participat la exerciţiul multinaţional ,,Blue Danube 2000”, încadrând funcţia de comandant al Componentei Terestre, precum şi la exerciţiul ,,Dinamyc Response” în Kosovo, încadrând funcţia de şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie – rezerva strategică SACEUR. Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, în perioada 2001-2204, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Irak (2004). Cariera sa a fost întregită de obținerea titlului de doctor în Știinţe militare, în anul 2003.

Mai mult, în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA. În perioada 2004-2006 a fost şeful operaţiilor la Brigada 2 Infanterie, iar în perioada 2006-2007, împuternicit şef de stat major al aceleiaşi brigăzi. În perioada 2007-2009 a îndeplinit funcţia de locţiitor al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, iar în perioada 2009-2011, comandant al brigăzii. În anul 2010 a participat la exerciţiul Eurasian Star (NRDC-Turcia), comandant de brigadă. Un moment relevant în ceea ce privește viața profesională a actualului premier interimar a fost la 25 octombrie 2010, când a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar din ianuarie 2011 a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie.

De asemenea, începând cu 9 mai 2013, a fost înaintat la gradul de general-maior.

Având în vedere rezultatele obţinute de-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul Naţional ,,Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional ,,Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, XXV, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii și Emblema de Onoare a Statului Major General, notează Agerpres. La 15 octombrie 2014, generalul-maior Nicolae Ciucă a fost înlocuit la comanda Statului Major al Forţelor Terestre cu generalul-maior Dumitru Scarlat, preluând, cu aceeaşi dată, funcţia de locţiitor al şefului Statului Major General.

General-locotenentul cu trei stele, Nicolae-Ionel Ciucă a fost numit în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

În iulie 2019, a fost distins cu Ordinul Naţional al Meritului în grad de Comandor de către ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis. Ultima sa funcție a fost cea de ministru al Apărării Naționale, mandat pe care l-a preluat la data de 4 noiembrie 2019.

Potrivit unei declarații de avere publicată în aprilie anul acesta, Ciucă deține o casă în comuna Balotești, un teren intravilan de 2.829 mp în comuna Pielești, un teren intravilan de 598 mp în comuna Balotești, o Toyota Corolla și mai multe conturi bancare cu sume ce totalizează peste 220.000 de lei.

Politica