vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

După alegeri, urmează consultările. Scenarii de guvern

După ce ultimele voturi vor fi numărate, iar Biroul Electoral Central va anunța rezultatele finale ale alegerilor parlamentare 2020, președintele Klaus Iohannis va convoca la Palatul Cotroceni consultări cu partidele care au intrat în Parlament. 

Câștigătorul alegerilor parlamentare este Partidul Social Democrat, care obține aproape 30% din voturi. De asemenea, după redistribuire, partidul care câștigă alegerile este cel mai avantajat, astfel procentul locurilor care vor reveni PSD în Parlament va fi spre 35-38%. Avantajul PSD în alegeri nu înseamnă neapărat că PSD va fi partidul care va da guvernul.

Astfel, după consultările de la Palatul Cotroceni, președintele propune un premier, care are termen de 10 zile de la desemnare pentru a cere votul Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Persoana desemnată să formeze guvernul are susținere parlamentară suficientă să fie învestit în funcție. Pentru acest lucru este nevoie de votul a 233 de parlamentari.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scenarii de guvern

Scenariul 1: Guvern PNL-USR PLUS-UDMR (PMP?) – premier Ludovic Orban

Cea mai plauzibilă variantă de guvern este unul format din partidele de dreapta. Dacian Cioloș a declarat luni, după alegeri, că USR PLUS este gata să intre într-un guvern împreună cu PNL, iar UDMR a devenit „indispensabil”. „Este posibilă crearea unei majorități decente”, a declarat și Dan Barna. 

Un semn de întrebare rămâne însă în legătură cu PMP. Dacă va reuși să treacă pragul de 5%, PMP reprezinta o variantă pe care atât liberalii cât și președintele o iau în calcul pentru a forma guvernul. Formațiunea lui Eugen Tomac face parte din același grup politic european și a fost un partener al liberalilor în ultima perioadă. 

Dacă PMP intră în Parlament s-ar putea însă opune cooptării USR PLUS în Guvern. 

Matematic, după redistribuire, PNL – USR PLUS – UDMR și minoritățile naționale ar putea avea o majoritate la limită. Dacă PMP intră în Parlament, Guvernul ar pute avea o susținere mai mare, spre 60%.

Scenariul 2: Guvern PNL-USR PLUS – UDMR – fără Orban premier

 Președintele Klaus Iohannis ar putea avea mai multe variante de premier de la PNL, printre care Nicolae Ciucă, Florin Cîțu sau Ilie Bolojan. Surse din PNL susțin însă că, deși Bolojan ar avea susținerea partidului, nu este agreat de președintele Iohannis. 

Deși USR PLUS a anunțat în campanie că propunerea de premier a partidului este Dacian Cioloș, potrivit surselor politice, Klaus Iohannis nu îl ia în calcul pe Cioloș.

Scenariul 3: Guvern PSD-AUR-Minorități (UDMR?)

O altă variantă de guvern ar putea fi una construită în jurul Partidului Social Democrat. Însă, și aici este nevoie de o majoritate parlamentară care să dea Guvernul.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu a exclus o colaborare cu AUR, partid care se apropie de 9%, însă, chiar și dacă PSD ar ajunge după redistribuire la 38% tot ar mai fi nevoie de voturile minorităților naționale și de cele ale UDMR. 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat deja că preferă o majoritate de centru-dreapta.

De asemenea, liderul AUR, George Simion, a anunțat în noaptea alegerilor că „nu o să intrăm, în niciuna din variante, în vreo coaliţie de guvernare”.

În aceste condiții, PSD chiar ar avea nevoie de „marțienii” de care vorbea secretarul general al partidului, pentru a putea guverna, scrie Digi24.

Politica