vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Românii puteau să aibă propriul vaccin anti Covid-19

Demersurile pentru combaterea virusului SARS-COV-2 au început din ianuarie la Institutul Oncogen din Timișoara. Virgil Păunescu, șeful Institutului de Cercetare Oncogen, susține că vaccinul putea fi gata până acum dacă Guvernul ar fi finanțat cercetarea cu 5 milioane de euro, relatează mediafax.ro Șeful Oncogen a testat vaccinul pe el însuși în luna iunie, având în vedere că cercetările au raportat destul de rapid rezultate pozitive. ,,Noi am spus încă din ianuarie, că am putea avea vaccinul şi am primit o căruţă de înjurături, că nu se poate termina un vaccin într-un an”, a declarat Virgil Păunescu. Cu toate acestea, lipsa finanțării de la Guvern a făcut ca cercetările să stagneze.

,,Am fi avut nevoie de 2 milioane de euro pentru faza 1 şi de încă 3 milioane de euro pentru a trece de faza a doua a testării clinice. noi am făcut tot ce a depins de noi, dar nu am fost ajutaţi. am primit, ca urmare a unei competiţii pe cercetare, de la ministerul educaţiei, singurul care a înţeles ceva, 720.000 de euro, întinşi de 2 ani de zile: 250.000 de euro – anul acesta şi restul – anul viitor. cu aceşti bani putem face foarte puţin, într-un asemenea proiect. putem face doar nişte cercetări care sunt relevante pentru vaccin, dar nu sunt utile. adică eu pot să trag nişte concluzii din aceste cercetări, dar nu mă pot prezenta cu ele, în faţa agenţiei medicamentului”, a adăugat șeful Oncogen.

Vaccinul la care se lucrează este sub forma unui spray nazal și nu necesită temperaturi speciale la care să fie depozitat, acest fapt fiind un avantaj față de alte vaccinuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica