miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Meciul România-Norvegia a fost anulat: Rădoi și-a pus fotbaliștii să joace între ei

Meciul România – Norvegia, programat duminică seara, a fost anulat: „UEFA ne-a informat că, în urma cazului pozitiv înregistrat în lotul Norvegiei și după întâlnirea din această seară cu autoritățile guvernamentale, Federația din Norvegia nu va călători în România pentru a disputa partida din Liga Națiunilor programată mâine. Astfel, partida România-Norvegia nu se va mai disputa. Consecințele anulării partidei rămân a fi stabilite de Comisia de Disciplină UEFA”, susține FRF.
Naționala României a câștigat meciul la „masa verde”, dar naționala Norvegiei nu va fi exclusă din competiție. După ce partida ce trebuia să se dispute duminică a fost anulată, regulamentul UEFA este principalul ghid ce trebuie urmat în astfel de situații.
„Dacă partida nu poate fi reprogramată, UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body va lua o decizie. Federația care este responsabilă pentru nedisputarea partidei sau pentru imposibilitatea disputării acesteia până la finalul ei va fi declarată ca pierzătoare prin forfait de către UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body. Dacă se ajunge la concluzia că ambele echipe sunt responsabile sau niciuna dintre ele nu este responsabilă pentru nedisputarea partidei sau imposibilitatea disputării acesteia până la finalul ei, nu poate fi declarat forfait. Dacă meciul nu poate fi declarat forfait, rezultatul partidei va fi decis prin tragere la sorți (1-0, 0-1 sau 0-0) de către administrația UEFA”, se specifică în regulamentul respectiv.
Federația Română de fotbal poate folosi această victorie la „masa verde” pentru a obține un loc mai bun la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial.
„Continuăm cursa pentru accederea în urna a doua valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor de Mondial din 7 decembrie! La începutul seriei de trei partide din noiembrie, România avea 5 reprezentative ca principali adversari spre îndeplinirea obiectivului. Ne aflăm pe locul 25 în rândul țărilor europene pe clasamentul FIFA, ținta e să prindem măcar locul 20, ultimul din urna a doua. Prima rundă ne-a fost favorabilă, am învins Belarus, iar celelalte 5 „competitoare” au configurat prin rezultatele lor un parcurs convenabil nouă. Acum, după anularea partidei cu Norvegia și în perspectiva posibilă a anulării partidei nordicilor și cu Austria, de peste câteva zile, putem folosi ca scenariu de lucru ieșirea Norvegiei din rândul țărilor cu care ne luptăm pentru urna a doua”, spun reprezentanții FRF.
Chiar dacă meciul a fost anulat, Rădoi a făcut un antrenament puternic duminică seara. A împărțit lotul în două echipe și i-a pus pe elevii săi să-și măsoare forțele pe teren. Miza a fost una mare: titularizarea în următoarea partidă a naționalei.
Nordicii sunt de părere că toată munca lor din ultimii ani poate fi inutilă din cauza deciziei UEFA, luată în miez de noapte.
„Grupul de jucători este disperat din cauză că autoritățile din Norvegia nu ne lasă să călătorim pentru aceste două meciuri decisive din Liga Națiunilor, cu România și Austria. Eram la aeroport, iar avionul urma să decoleze într-o oră când am aflat. Ne-am supus strictului protocol UEFA, care ne cere să facem teste de coronavirus înainte să plecăm spre Norvegia, iar de când am aterizat ne-am testat de cinci ori. După cazul de COVID-19, toți jucătorii și staff-ul au avut câte două teste negative. Am stat în carantină la hotel, am purtat mască, ne-am verificat temperatura, iar la masă am stat distanțați. Un doctor specialist a stat mereu cu noi. Avem avionul nostru cu care călătorim, iar în România urma să respectăm același protocol”, se arată în comunicatul semnat de Stefan Johansen, Martin Odegaard și Joshua King. În plus, vedeta Odegaard și colegii s-au arătat supărați și pe autoritățile locale: „Suntem foarte dezamăgiți că autoritățile ne obligă să rămânem acasă. Toate celelalte 54 de națiuni UEFA, cu excepția Norvegiei, joacă meciuri internaționale în această săptămână. Autoritățile norvegiene acceptă să zburăm spre casă, dar în același timp ne spun să nu călătorim cu zboruri charter către România. Au fost de acord cu protocolul UEFA, dar când apare o infecție nu-l aplică, așa cum fac restul țărilor. S-au jucat 43 de meciuri în ultimele zile. Niciunul nu a fost anulat, chiar dacă au fost cazuri de coronavirus. În ultimii patru ani am lucrat din greu pentru a urca în clasamentul FIFA. Dacă nu vom juca împotriva României și Austriei, planurile noastre vor avea de suferit”, se mai arată în comunicat.
Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal, este conștient că românii nu se pot bucura de răul altuia și că o victorie la „masa verde” nu este ceva muncit.
„E o situație ciudată, deja mutăm fotbalul în alte zone. Nu e o mare bucurie, în niciun caz. Mult mai bine ar fi fost să câștigăm pe teren, dacă am fi putut. Nu știu ce s-ar fi întâmplat în România dacă ar fi fost aceeași situație, la ei a fost luată hotărârea de Ministerul Sănătății. Probabil ei sunt mai drastici în gestionarea acestei crize. UEFA sau România nu au niciun fel de influență asupra acestei hotărâri, a fost luată doar de către autoritățile norvegiene”, a declarat Mihai Stoichiță, la Fotbal Club, de la Digi Sport.

Politica