vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covid-19. Focar de infecție în Penitenciarul Pelendava

Încă 128 de cazuri de SARS-COV-2 au fost confirmate în Dolj, numărul total de pacienți infectați atingând 8.754, se arată într-o informare de presă a Prefecturii Dolj. De asemenea, a fost raportat un număr de 47 de îmbolnăviri cu Covid-19 în rândul deținuților de la Penitenciarul Pelendava.
Spitalele care asigură suportul pandemiei de coronavirus sunt, în continuare, Spitalul de Boli Infecțioase ,,Victor Babeș”, unde se află 258 de pacienți din Dolj, dar și din alte localități, Spitalul Județean de Urgență cu 22 de persoane internate, Spitalul de Neuropsihiatrie cu 19 pacienți, Spitalul Municipal Filantropia, cu 56 de cazuri confirmare pozitiv, Spitalul Municipal Băilești cu 12 pacienți din județ și Spitalul Orășenesc Dăbuleni – Compartimentul Boli Infecțioase, unde se află internate 14 persoane domicilate în Dolj.
Totodată, numărul persoanelor care au luat contact cu virusul și s-au vindecat este de 6.885.
Ca urmare a numărului crescut de infectări cu SARS-COV-2, atât la nivel național, cât și la nivel local, au fost implementate o serie de noi măsuri care să contribuie la reducerea procentului aflat în creștere. Printre acestea se numără: obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise pentru toate persoanele de peste 5 ani, interzicerea reuniunilor în vederea organizării de petreceri private, atât în spațiile deschise, cât și închise, precum și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței în intervalul 23.00-5.00.
Excepție de la aceste reguli fac:
-deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
-deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
-deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
-deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
-prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber – cu excepţia celor care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, asimilate spaţiilor închise – cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, menționează reprezentanți ai Prefecturii Dolj.
Activitatea poate fi continuată în regim normal, cu respectarea normelor sanitare, în rândul farmaciilor, benzinăriilor și firmelor cu livrare la domiciliu. De asemenea, piețele agroalimentare pot fi organizate în spații deschise, astfel încât să fie evitată aglomerația.
Intrarea în vigoare a acestor reguli pentru următoarele 30 de zile este urmărită îndeaproape de forțele de ordine doljene care intervin acolo unde acestea nu sunt respectate.

În ultimele 24 de ore, organele de control din județ au continuat acțiunile de verificările privind portul măștii de protecție în mod corespunzător, respectarea regulilor sanitare ori justificarea deplasării în afară gospodăriei după ora 11.00.
,,Astfel, în urma activităţilor desfăşurate, au fost verificate aproximativ 80 de societăți comerciale, 170 de locaţii de interes, 250 de mijloace de transport, fiind legitimate totodata peste 4.800 de persoane.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 200 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 33.000 de lei, din care 175 de sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecţie şi 19 sancţiuni pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.”, potrivit unui comunicat emis de IPJ Dolj.
Cetățenii au obligația de a respecta normele impuse de autorități, astfel încât să nu contribuie la extinedrea numărului de cazuri de COVID-19 la nivelul județului Dolj.

Andreea Tigoianu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica