sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lupta pentru Palatul Victoria. Pe cine propune PSD

A început campania electorală iar PSD îşi mobilizează armata de partid cu promisiunea că Sorin Grindeanu va fi noul prim-ministru, susţin surse politice pentru Adevărul. Dacian Cioloş şi Victor Ponta sunt variante asumate oficial, însă cu şanse infime de a ajunge din nou la Palatul Victoria

PNL şi-a stabilit ca obiectiv câştigarea alegerilor parlamentare, însă miza nu e doar victoria în sine, ci mai ales rezultatul. Liberalii vor să repete scorul obţinut la locale (34%), însă partidul a pierdut două procente în ultima lună, mâncate de pandemie, susţin surse politice pentru Adevărul.

Însă, liberalii sunt convinşi că vor avea premierul şi în următorii patru ani, fie într-o coaliţie stabilă împreună cu USR PLUS, fie cu o majoritate mai fragilă alături de UDMR şi PMP, cu condiţia ca partidul lui Traian Băsescu să treacă pragul electoral.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrebat de Adevărul despre viitorul prim-ministru, şeful statului a răspuns: ”Ludovic Orban rămâne prima opţiune pentru funcţia de premier”.

PSD nu are o propunere oficială de prim-ministru, însă numele cu care social-democraţii vor merge la Cotroceni e Sorin Grindeanu.

Surse din conducerea partidului susţin că Marcel Ciolacu îl propune pe Grindeanu pentru că are o datorie morală faţă de el.

”Când am dat-o jos pe Dăncilă, în noiembrie 2019, înţelegerea a fost că Ciolacu vine interimar până la Congresul din februarie, apoi Grindeanu devine preşedinte plin. Dar a venit pandemia, Marcel Ciolacu şi-a consolidat poziţia în partid şi a rămas el la putere. Deci propunerea pentru funcţia de premier va fi Sorin Grindeanu, ca recompensă. Mai e şi Vasile Dîncu pe lista scurtă”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Ca să mobilizeze partidul în campanie, Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor din teritoriu că PSD are prima şansă de a câştiga alegerile parlamentare, fiind cu un procent peste PNL, iar modul în care Guvernul gestionează pandemia va afecta şi mai mult rezultatul liberalilor.

Chiar dacă vor câştiga alegerile din 6 decembrie, scorul social-democraţilor va fi în jur de 30-32%. Practic, PSD depinde de fostul lider Victor Ponta. Numai dacă ProRomânia se apropie de 10% PSD poate spera la guvernare în viitorii patru ani.

Alianţa USR PLUS îl propune premier pe Dacian Cioloş, cel care a mai condus executivul după tragedia de la Colectiv şi până la instalarea Guvernului Grindeanu, în ianuarie 2017. Însă şansele ca preşedintele Iohannis să-l prefere din nou pe Cioloş sunt foarte mici. Şeful statului îşi doreşte un prim-ministru liberal, alături de care să conducă România în următorii patru ani, cât i-au mai rămas din mandatul prezidenţial. Totuşi, dacă Alianţa USR PLUS câştiga alegerile parlamentare, şeful statului ar fi forţat politic să-l propună pe Dacian Cioloş premier. Însă pentru a termina pe primul loc, USR PLUS trebuie să-şi tripleze scorul obţinut la alegerile locale din septembrie, fapt aproape imposibil, potrivit estimărilor sociologice.

Liderii Alianţei îşi fac planuri mai degrabă pentru funcţia de vicepremier, într-o viitoare coaliţie cu PNL. Dan Barna şi-ar dori a doua funcţie în Executiv, în timp ce liderul PLUS Dacian Cioloş şi-ar continua cariera la Bruxelles, susţin surse politice pentru Adevărul.

ProRomânia tocmai a fuzionat cu rămăşiţele din ALDE. La propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, partidul condus de Victor Ponta şi-a schimbat şi numele în ProRomânia Social Liberal, o încercare de a resuscita electoratul nostalgic după USL. De altfel, fostul premier PSD Victor Ponta este propunerea noului partid pentru Palatul Victoria.

Miza ProRomânia Social Liberal e să treacă pragul electoral, apoi să pună umărul, eventual, la formarea unei noi majorităţi, deşi scopul lui Victor Ponta e să rămână în opoziţie în următorii patru ani, astfel încât să plece lansat pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Politica