sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Documentar despre zona din România unde s-a născut Brâncuşi, la un post de televiziune francez

Postul de televiziune francez „Arte“ a prezentat un documentar superb despre atracţiile României: Castelul Bran, Delta Dunării şi locul de baştină al genialului sculptor Constantin Brâncuşi.

Emisiunea „Invitaţie la călătorie“ de la televiziunea „Arte“ a debutat cu un documentar despre zona din România unde s-a născut Brâncuşi şi despre cum a fost influenţat marele sculptor al omenii de cultura tradiţională specifică acestei zone.

„La poalele Carpaţilor, o regiune rurală românească îmbibată de tradiţie, a dat naştere unui sculptor uimitor de modern: Constantin Brâncuşi. Tinereţea sa ţărănească i-a influenţat opera, marcată de puritate şi abstractizare“, se arată în prezentarea documentarului de pe site-ul postului de televiziune francez, potrivit Adevărul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Regiunea unde a venit pe lume Brâncuşi este prezentată ca un loc pitoresc, unde lucrurile importante nu s-au schimbat: „Oltenia este una dintre cele mai pitoreşti regiuni din România. Acest pământ este patria unei culturi ancestrale. În acesta sate de la poalele Carpaţilor, oamenii par să trăiască într-o ordine neschimbată“.

În cadrul documentarului a fost prezentată Casa memorială din satul natal, Hobiţa. Sorin Buliga, cercetător la Centrul de Cercetarea şi Documentare „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, arată că marele sculptor a fost puternic legat de tradiţiile şi locurile de baştină, atelierul său din Paris fiind mobilat chiar de Brâncuşi într-un mod specific tradiţional românesc.

În cadrul aceluiași documentar a fost prezentată și Delta Dunării, o zonă unică în Europa, unde natură oferă un spectacol deosebit, fiind una dintre cele mai sălbatice locuri.

De asemenea, a fost prezentat și Castelul Bran, care atrage numeroşi turişti din toată lumea, ca urmare a legendei lui Dracula, deşi celebrul voievod nu a ajuns vreodată la Castelul Bran.

Politica