Conecteaza-te cu noi

Actualitate

SUA își vor spori prezența militară în România

Publicat

pe

Statele Unite plănuiesc să-și sporească prezența militară în România. Anunțul a fost făcut luni seara, pe Twitter, de șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, după ce a avut o întâlnire, la Washington, cu omologul său american, Mike Pompeo.

„România salută planurile SUA de a-și spori prezența militară în România”, scrie Bogdan Aurescu, pe Twitter, unde publică mai multe poze de la întâlnirea sa cu Mike Pompeo.

Despre sporirea prezenței militare americane în România se vorbește încă din vară, după ce SUA au decis relocarea unei părți a trupelor americane din Germania, iar Pentagonul a decis să facă din zona Mării Negre noua prioritate a strategiei de apărare în Europa.

„Am discutat despre cooperarea în domeniul apărării și eforturile comune pentru a consolida forța de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic, inclusiv la Marea Neagră”, precizează Bogdan Aurescu pe Twitter. „România se angajează să continue alocarea de fonduri în apărarea strategică”, notează șeful diplomației române, potrivit Digi24.

Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au evaluat realizările din cadrul Parteneriatului Strategic româno-american și au discutat despre „noi priorități” în cooperarea economică, energetică, politică și de securitate.

De asemenea, ministrul de externe al României a exprimat din nou dorința României de a fi inclusă în programul Visa Waiver, care ar permite călătoriile în SUA fără viză. „Am subliniat interesul major al României de a fi inclusă în programul Visa Waiver, dată fiind importanța întăririi legăturilor personale între oameni, dar și în domeniul afacerilor. Am căzut de acord să continuăm cooperarea și coordonarea viitoare pe acest subiect de interes comun, în beneficiul direct al cetățenilor noștri”, arată Bogdan Aurescu.

Includerea unei țări în Programul Visa Waiver, care are criterii stricte – o rată de respingere a vizelor mai mică de 3 la sută, de care România este destul de departe – este o decizie ce ține în ultimă instanță de Congresul SUA. 

Securitatea energetică și a rețelelor 5G se numără printre temele de comun interes în relația bilaterală. Bogdan Aurescu anunță că a discutat cu Mike Pompeo despre „modalități concrete” de a consolida securitatea energetică regională, iar în acest context a fost adus în discuție gazoductul BRUA.

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) este un proiect care are finanțare de la Comisia Europeană și vizează în primul rând transportul gazelor ce vor fi extrase din Marea Neagră. 

Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au discutat și despre un alt subiect care în România a stârnit foarte mare interes în ultima vreme, după ce a fost menționat de ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman – conectarea portului Constanța de portul Gdansk din Polonia printr-o rețea de autostrăzi și de cale ferată. Bogdan Aurescu a cerut americanilor să sprijine în continuare aceste proiecte, care sunt discutate în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări, o formă de cooperare regională între 12 țări din estul Europei.

De asemenea, șeful diplomației române și omologul său american au vorbit despre „pași concreți” în ceea ce privește cooperarea în domeniul energiei nucleare civile. 

Americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada. Acordul interguvernamental care pune în mișcare acest proiect a fost semnat la 9 octombrie, la Washington, de ministrul economiei, Virgil Popescu, și omologul său american. 

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.